Srpski dokumentaristi na ovogodišnjem izdanju festivala IDFA u Amsterdamu
Scena iz filma, Foto: FCS promo

IDFA FEstival

Srpski dokumentaristi na ovogodišnjem izdanju festivala IDFA u Amsterdamu

Film Wongar rediteljke Andrijane Stojković će imati svoju internacionalnu premijeru u međunarodnom takmičarskom programu

Objavljeno: 13:29h

Nakon velikog uspeha i nagrade koju je prošle godine na IDFA festivalu u Amsterdamu ostvario film „Druga strana svega“ rediteljke Mile Turajlić, i ove godine će u glavnom takmičarskom programu biti prikazan jedan srpski film. Reč je o filmu Wongar rediteljke Andrijane Stojković, koji će imati svoju internacionalnu premijeru u međunarodnom takmičarskom programu za srednjemetražne dokumentarne filmove (International Competition for Mid-length Documentary), a koji je domaću premijeru imao na ovogodišnjem Martovskom festivalu, na kome je osvojio Grand Prix za najbolji film.

Wongar je šezdesetominutni dokumentarni film o australijskom piscu srpskog porekla, koji živi povučen život u predgrađu Melburna brinući se o svojih 6 pasa rase dingo, za koje veruje da nose duhove njegove tragično izgubljene aboridžinske porodice. Njegov najnoviji roman će uskoro biti objavljen ali u isto vrijeme njegov dugogodišnji pratilac, dingo Timi, je bolestan. Veterinari sugerišu Vongaru da uspava psa ali se on snažno suprotstavlja. Vongar veruje da može da pronađe pomoć za Timija na drugim mestima: uranja duboko u svoje sećanje u pokušaju da prizove duhove iz predanja Aboridžina.

Pored toga, u selekciji najboljih festivalskih filmova (Best of Fests) na IDFA festivalu je i film reditelja Mladena Kovačevića, 4 godine u 10 minuta.

Takođe, mladi talenti, reditelj Danilo Ceković i montažerka Ana Ristović prisustvovaće IDFAcademy programu, i to nakon što je IDFA proglasila njihov projekat Dnevnik ozbiljnog prestupnika najboljim projektom Rough Cut Boutique programa na ovogodišnjem Sarajevskom filmskom festivalu. Na isti IDFA program primljen je i reditelj-producent Miloš Ljubomirović, autor projekta Nemoj da se vraćaš.

Svi pomenuti filmovi i projekti podržani su na konkursima Filmskog centra Srbije.

Pored već pomenutih autora i producenata, domaću delegaciju na IDFA činiće: Iva Plemić, producent, Miroslav Mogorović, producent, João Ribeiro, snimatelj, M. Cem Öztüfekçi, montažer i distributer, Mira Janjetović, glumica; Ana Otašević, predsednica Izvršnog odbora DokSrbija, i Biljana Tutorov, rediteljka i producent. Na čelu delegacije biće direktor Filmskog centra Srbije, Boban Jevtić; a koordinator delegacije je Jovana Nikolić.

Filmski centar Srbije biće domaćin Forum ručka na glavnom događaju IDFA marketa 20.11.2018. godine.

BONUS VIDEO: Milan Balinović (1993) je "ulični pevač" bez konkurencije

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.