Podrška fondova Bugarske i Nemačke za projekat novog filma Olega Novkovića
Oleg Novković, Foto: FCS promo

srpski film

Podrška fondova Bugarske i Nemačke za projekat novog filma Olega Novkovića

Živi čovek je priča o ostarelom rokeru koji saznaje da mu je kćerka trudna, kao i da on zapravo nije biološki otac svoga sina. Razočaran napušta porodicu, i u potrazi za izgubljenom slobodom dospeva u vir droge i seksa, završavajući avanturu na međi života i smrti

Objavljeno: 11:09h

Dobre vesti stižu iz Bugarske i Nemačke – tamošnji filmski fondovi odlučili su da finansijski podrže projekat novog filma reditelja Olega Novkovića, „Živi čovek“, koji podržava i Filmski centar Srbije.

Živi čovek je priča o ostarelom rokeru koji saznaje da mu je kćerka trudna, kao i da on zapravo nije biološki otac svoga sina. Razočaran napušta porodicu, i u potrazi za izgubljenom slobodom dospeva u vir droge i seksa, završavajući avanturu na međi života i smrti.

Cenjeni i svepriusutni nemački fond MDM odlučio da je ovaj projekat podrži iznosom od 175 hiljada evra, a Izvršna agencija Bugarskog nacionalnog filmskog centra (The Bulgarian National Film Centre) podržaće ovaj projekat u kategoriji manjinskih koprodukcija. Bugarski koproducent je kuća Chouchkov Brothers, LTD.

U decembru 2017. godine, odlukom Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, a na osnovu procene stručne komisije, ovaj je projekat na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova izborio podršku u vrednosti od 30 miliona dinara.

Tom prilikom komisija je ukazala na sledeće: „U pitanju je egzistencijаlističkа drаmа sa elementima komedije o poslednjem ovozemljskom dаnu ideаliste i buntovnikа, propаlog rokerа. Ovа urbаnа romаtičnа, intimnа, i duhovitа pričа, poseduje univerzаlnost i neobičnu nostаlgiju, pа lаko može biti prаvi generаcijski film. Oleg Novković i scenaristkinja Milenа Mаrković predstvljаju gаrаnt zа kvаlitetаn film. Projekаt imа kаko festivаlski, tаko i bioskopski potencijаl, što je dodаtni kvаlitet u nаjboljem duhu rаnijih srpskih i jugoslovenskih filmovа, koji su pogodni zа obe vrste distribucije.“

Oleg Novković je reditelj filmova Kaži zašto me ostavi (1993), Normalni ljudi (2001), Sutra ujutro (2006), Rudarska opera (2006), Beli beli svet (2010) i Otadžbina (2015), a u svojstvu reditelja radio je i na popularnoj televizijskoj igranoj seriji Složna braća (1996).

BONUS VIDEO: Kratki Espreso, deveta emisija

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.