LETO otvara festival Slobodna zona 7. novembra (VIDEO)
O zvezdama lenjingradske andergraund scene, Foto: Promo

USKORO

LETO otvara festival Slobodna zona 7. novembra (VIDEO)


Film LETO ruskog reditelja Kirila Serebrenikova svečano će 7. novembra otvoriti 14. Slobodnu Zonu u beogradskoj Kombank dvorani, Kulturnom centru Novog Sada i Niškom Kulturnom centru

Objavljeno:

Film je premijerno prikazan ove godine na filmskom festivalu u Kanu, bez prisustva reditelja koji se već više od godinu dana nalazi u kućnom pritvoru zbog optužbi za proneveru sredstava namenjenih produkciji predstava u pozorištu u kome je umetnički direktor. Prve optužbe za proneveru pojavile su se u jeku proba za baletsku predstavu o Rudolfu Nurejevu u Boljšoj teatru, posle odbijanja reditelja da odustane od bavljenja (homo)seksualnošću proslavljenog baletskog umetnika i usled vrlo čestih kritika Putinovog režima. LETO je romansirana priča o zvezdama lenjingradske andergraund scene 80-ih i oda mladosti, ljubavi, slobodi i rokenrolu. To je priča o generaciji muzičara koji su uprkos državnoj cenzuri uspeli da pronađu svoj glas i obeleže jednu epohu. Sjajni glumci i fenomenalan soundtrack zvezda sovjetskog roka i panka 80-ih dopunjuju Bowie, Lou Reed, T-Rex, Talking Heads, Iggy Pop, Blondie i mnogi drugi. Kroz nadrealne muzičke scene oni postaju alter ego glavnih junaka. Oni su uzori, simboli, nedosanjan san jedne mladosti bez budućnosti. Svet koji u svom filmu kreira Kiril Serebrenikov još čeka one koji će ga promeniti. Njegov film izmamiće osmeh svima koji se sećaju 80-ih. On je, međutim, posvećen i onima koji se osamdesetih nisu ni rodili i koji bi tek trebalo da pronađu svoj glas u svetu sa previše konformizma i lažne slobode, a premalo autentičnog bunta i iskrenih emocija.

Ulaznice za svečano otvaranje 14. Slobodne zone u Beogradu i film LETO u prodaji su od 8. oktobra na biletarnicama Kombank dvorane i Eventima po ceni od 500 dinara. Karte za otvaranje u Novom Sadu dostupne su na blagajni Kulturnog centra Novi Sad po ceni od 300 dinara. 14. izdanje Slobodne Zone održava se od 7. do 12. novembra u 9 bioskopskih dvorana Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Tom prilikom biće prikazano preko 50 angažovanih igranih i doumentarnih filmova, među kojima je više od 40 nacionalnih premijera.

BONUS VIDEO: Irina Karamarković na Beogradskom džez festivalu - Gusta mi magla padnala

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.