Podrška fonda Eurimages projektu novog filma Stefana Arsenijevića
Priprema novi film "Strahinja", Foto: Maja Medić

stimulacija

Podrška fonda Eurimages projektu novog filma Stefana Arsenijevića

Eurimages, fond Saveta Evrope za potporu filmu, podržao projekat još jednog srpskog filma; reč je o projektu novog dugometražnog igranog filma „Strahinja“, reditelja Stefana Arsenijevića

Objavljeno: 13:54h

"Strahinja" će moći da računa na podršku u iznosu od 190 hiljada evra; a važan podatak je i da je na pomenutoj sesiji Strahinja (sa prosečnom ocenom od čak 9,83) najbolje ocenjen od svih 16 odabranih projekata. Posle Oca Srdana Golubovića i projekta novog dokumentarnog filma Mile Turajlić, ovo je već treći većinski srpski filmski projekat koji je izvojevao podršku fonda Eurimages za nepunih godinu dana.

Stefanu Arsenijeviću će Strahinja biti drugi dugometražni film. Filmski centar Srbije je u decembru 2016. na Konkursu za sufinasiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova podržao projekat ovog filma. Komisija je tom prilikom istakla da Strahinja, scenario koji je Arsenijević napisao sa Bojanom Vuletićem i Nikolom Dukrejom, spaja poznatu srpsku epsku pesmu Banović Strahinja sa gorućim pitanjem današnjice – migrantskom krizom. „Ovakav spoj epskog i ljubavnog zapleta“, piše u obrazloženju Komisije, „čini ovaj scenario odličnim predloškom za film koji bi mogao da ima uspešan život kako u bioskopima tako i na međunarodnim festivalima“.

I CNC (Centre national du cinéma et de l’image animée), francuski centar za film i pokretne slike, agencija pri tamošnjem Ministarstvu kulture, u kategoriji prvog i drugog filma pružio je podršku projektu ovog filma Stefana Arsenijevića (francuski koproducent je kuća Just Sayin’ Films). Osim toga, u avgustu prošle godine Filmski fond Luksemburga je u kategoriji Cineworld projektu Strahinja odobrio pomoć od 200 hiljada evra.

Arsenijevićev kratki film (A)Torzija (2003) osvojio je Zlatnog medveda u Berlinu, Nagradu Evropske filmske akademije i nominaciju za Oskara. Arsenijevićev dugometražni debi, film Ljubav i drugi zločini, premijerno je prikazan 2008. godine u Berlinu. Arsenijević je režirao i segmente u omnibusima Izgubljeno-nađeno (2005) i Istanbul: Ne zaboravi me (2011).

Osim toga, Eurimages je na ovoj svoj sesiji odlučio da podrži i projekat bugarskog filma Policijska patrola Stefana Komandareva, a to je, podsećamo u isti mah i manjinska srpska koprodukcija, koja je početkom leta dobila i podršku Filmskog centra Srbije na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukcija.

BONUS VIDEO: Espreso na probi grupe Fish in Oil - Vojina Knjižica

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.