Dan filmske knjige i nova izdanja Filmskog centra Srbije na Beogradskom sajmu knjiga
Veliki izbor knjiga o filmu, Foto: Promo FCS

ovih dana

Dan filmske knjige i nova izdanja Filmskog centra Srbije na Beogradskom sajmu knjiga

Filmski centar Srbije spremio je brojna iznenađenja i popuste na nova izdanja za sve posetioce ovogodišnjeg Međunarodnog sajma knjiga

Objavljeno:

Štand Filmskog centra nalazi se u hali 2A beogradskog sajma, a redovni sajamski popust na sva izdanja je 30%. U sredu, 24. oktobra, biće upriličen Dan filmske knjige, tokom kojeg će popust na izdanja FCS-a biti neverovatnih 70%. Ljubitelji sedme umetnosti i književnosti će moći da kupe filmske knjige po ceni od 100 dinara. Na iznos veći od 1000 dinara, sleduje poklon knjiga.

Od početka godine do Sajma knjiga, Filmski centar Srbije objavio je sedam novih filmskih knjiga. Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti podseća da je Filmski centar Srbije izdavačku godinu započeo kultnom knjigom Zuzane Gindl-Tatarove Praktična dramaturgija, a da je za sam Sajam knjiga izašla spektakularna knjiga Nemrtvi: Teorije filma o zombijima, zbornik radova nemačkih teoretičara filma, sociologa, i filozofa.

Knjiga Nemrtvi: Teorije filma o zombijima, nastala je pod uredničkom palicom Florijana Krautkremera, Mihaela Firsta i Serjoše Vimera i fascinira brojnošću perspektiva, unakrsnim iščitavanjima žanrovskih i podžanrovskih obrazaca, i namenjena je kako stručnoj tako i najširoj publici.

Knjiga o Mileni Dravić
Knjiga o Mileni Dravić foto: Promo FCS

Svakako treba skrenuti pažnju i na vrednu knjigu Milena Dravić ili ključ snova, priređivača Anite Panić, knjigu koju najpre obogaćuju brojni prilozi brendova jugoslovenske i srpske kulture, a kojoj je dizajner Borut Vild dao dodatnu dimenziju atraktivnim i vrhunskim dizajnom.

Ponosni smo i skrećemo pažnju na odlične knjige Srđana Vučinića Portreti: 24 sličice u sekundi (eseji o jugoslovenskom filmu) i knjigu Mikana Marinovića Češka škola u raljama soc-neorealizma.

Veliku pažnju filmske javnosti izazvala je pojava kapitalnog Kritičkog vodiča kroz srpski film 2000-2017, autora Đorđa Bajića, Zorana Jankovića i Ivana Velisavljevića. Knjiga je već doživela dva izdanja i upravo je u pripremi redukovano, englesko izdanje koje će iz štampe izaći do kraja 2018. godine.

U subotu, 27. oktobra, od 14 do 16 časova, autori Đorđe Bajić, Zoran Janković i Ivan Velisavljević potpisuju izdanja svog Kritičkog vodiča kroz srpski film na štandu FCS-a.

Miroljub Stojanović otkriva i planove FCS-a: „Do kraja godine izaći će još tri filmska naslova, a među njima knjiga Ivane Kronje Estetika avangardnog i eksperimentalnog filma i prošireno i dopunjeno izdanje knjige Grega De Kjura: Jugoslovenski crni talas.“

BONUS VIDEO: Espreso na probi grupe Fish in Oil - Vojina Knjižica

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.