50 MILIONA EVRA ZA SRPSKU KINEMATOGRAFIJU: Imaćemo scene ravne holivudskim, a od novih filmova će stići milioni!
"Avala Studios" uložiće 50 miliona evra u filmsku industriju u Srbiji, Foto: Promo

ulaganja u filmsku industriju

50 MILIONA EVRA ZA SRPSKU KINEMATOGRAFIJU: Imaćemo scene ravne holivudskim, a od novih filmova će stići milioni!

Na obnovi i izgradnji biće anagažovano više od 250 građevinskih radnika iz Srbije

Objavljeno:

„Avala Studios“ uložiće u obnovu studisjkog kompleksa na Košutnjaku više od 50 miliona evra, sa ciljem oživljavanja filmske industrije u Srbiji.

Na obnovi i izgradnji biće anagažovano više od 250 građevinskih radnika iz Srbije, a radovi će početi već za nekoliko meseci.

Generalni direktor kompanije „Avala Studios“ Peter Dajko izneo je detalje projekta:

Peter Dajko
Peter Dajko foto: Promo

- Želimo da podstaknemo i oslobodimo potencijal koji Beograd i Srbija imaju: izuzetne lokacije, stručno osoblje, bogatu tradiciju filmske industrije. Uz to, zahvaljujući odličnoj inicijativi državnog rukovodstva i ulasku u program podsticaja 2016. godine, Srbija danas omogućava podsticaje od 25 odsto za strane produkcije, što je čini izuzetno konkurentnom u ovom delu Evrope.

Dodatno, prema proračunu na osnovu iskustva iz regiona, moderni studiji i pozicioniranje na mapi evropske filmske industrije, Srbiji bi moglo da donese najmanje 120 miliona evra prometa godišnje, što je četiri puta više u odnosu na prethodnu godinu - izjavio je Dajko, i dodao da će prvi novi filmski studio u Beogradu biti izgrađen već 2021. godine.

foto: Promo

Vladimir Kuba, nekadašnji direktor filmskog studija u Češkoj „Barandov“ i direktor razvoja filmskog biznisa u „Avala Studios“, veruje da obnovljeni i prošireni studijski kompleks na Košutnjaku može da doprinese i razvoju filmskog turizma u Srbiji.

Vladimir Kuba
Vladimir Kuba foto: Promo

- Ukupna površina studija za snimanje iznosiće 11.800 kvadratnih metara, uz dodatne, prateće produkcijske objekte i kancelarijski prostor. A dodao bih da će visina studija biti 20 metara, i da će to biti najviši studijski prostor u regionu. Otvaranje ovakvog kompleksa povećava i turistički potencijal Srbije, jer će mnoge scene koje budu snimljene, ne samo u našim studijima, već i na ulicama Beograda, na planinama Srbije, privlačiti turiste iz celog sveta - rekao je Kuba.

Avala film
Avala film foto: Promo

Kompanija “Avala Studios” samo do sada uložila je 50 hiljada evra samo u obnovu jedinstvenog fundusa koji broji 27 hiljada kostima, među kojima su i originalne uniforme srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata.

- Mi u „Avala Studios“ mislimo da je to srpsko nacionalno blago, i stalo nam je do toga da ga očuvamo i zaštitimo, isto kao što čuvamo i tradiciju i prepoznatljivost koju ime Avala film uživa u filmskom svetu. Iz fundusa smo srpskim kinematografima ustupili na korišćenje kostime za snimanje filmova „Zaspanka za vojnike“ Predraga Gage Antonijevića i „Čarape kralja Petra“ Lazara Ristovskog, koji obrađuju tematiku iz Prvog svetskog rata - zaključio je Dajko.

foto: Promo

Na osnovu dosadašnjeg iskustva ovakvih studija u regionu, Dajko je procenio da će zahvaljujući obnovljenom i povećanom kapacitetu studija, više od 3000 produkcijskih stručnjaka iz Srbije indirektno raditi u najboljim uslovima u regionu, učestvujući u kreiranju ostvarenja koja će se gledati širom sveta.

Bonus video:

MRKA PEVA BOLJE OD IVICE DAČIĆA: Ana Bekuta ŠOKIRALA IZJAVOM, pa otkrila koju joj pesmu DRAGI NAJČEŠĆE PEVA kod kuće! (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.