NOKTOBAR U BEOGRADU: Mesec norveške kulture treći put u Srbiji (VIDEO)
Najavni plakat, Foto: Promo

NAJAVA

NOKTOBAR U BEOGRADU: Mesec norveške kulture treći put u Srbiji (VIDEO)

Arne Sanes Bjornstad, ambasador Norveške u Beogradu svečano će otvoriti Dane norveškog filma 10. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci

Objavljeno: 08:54h

"Oktobarski dani su odbrojani, zato se pripremite za NOktobar. Donosi nam eksplozivni ciklon norveške kulture, pretežno u Beogradu, s povremenim prisustvom i u ostalim područjima. Program je dizajniran tako da možete da stignete na sve događaje, ali morate bar na jedan", stoji u najavi događaja.

Arne Sanes Bjornstad, ambasador Norveške u Beogradu svečano će otvoriti Dane norveškog filma 10. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci, zajedno sa Jan Erik Holstom, norveškim filmskim kritičarem i nekadašnjim direktorom Norveškog filmskog instituta. Ove godine je u fokusu kinematografija Erika Popea, jednog od vodećih savremenih filmskih režisera u Norveškoj, koji je najpoznatiji po istorijskoj drami "Kraljev izbor" iz 2016. godine

Posle filma najviše prija dobar džez, još ako je neki improvizovani kao što su Trondheim Voices koji 20. oktobra dolaze na Skoplje dzež festival. Ovi Norvežani će pokušati da preispitaju granice ekspresivnog kapaciteta ljudskog glasa.

U međuvremenu je Oktobarski salon postao Noktobarski salon sa tri norveška umetnika čiji radovi se pamte i dugo posle Noktobra. To su An Lislegor, Torbjorn Redland i Bjarne Melgor.

Sajam knjiga nije pravi sajam bez norveških naslova. Tako ćemo od 21. do 28. oktobra dobiti pet novih: “Nespokojni” od Lin Ulman, “Stidljivost i dostojanstvo” Daga Sulstada, “Devojčica iz svetlucave doline” Marije Par, Lavirinti Balkana Torstejna Sejma i Doktor Proktorov Prdiprah Ju Nesbea.

Erlend Lu ove godine nije mogao da nam se priključi na NOktobru i Sajmu knjiga kao prethodne, ali je tu njegov alter ego Dopler koji dolazi da ostane u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Ovog puta ga pratimo u pozorištu na premijeri 25. oktobra kako napušta društvo, dom i porodicu i odlazi da živi u šumi i otkriva novi smisao u dobrovoljnom izgnanstvu.

Kao i svake godine, Norvežani su neizostavni na Beogradskom džez festivalu. Ovog NOktobra (28. oktobra) publici će se predstaviti The Thing i Cortex. Kvartet "Cortex" smo već slušali prošlog leta u Grockoj, ali je to samo dodatni razlog što želimo opet da ih vidimo. Postava je jednostavna i akustična, truba, saksofon, bas i bubnjevi, ali ništa više i nije potrebno za sjajan provod. The Thing smo takođe imali priliku da čujemo prethodnih godina. Reč je o The Thing" čija muzika predstavlja igru sa tonovima, ritmovima i melodijama, sa tišinom i (skoro) nepodnošljivom bukom.

NOktobar je i ove godine zašao u “Slobodnu zonu”. Nakon Lajbaha prošle godine, ovoga puta je reč o dokumentarnom filmu o terorističkom napadu na norveškom ostrvu Utoja 2011. godine od norveškog autora Erika Popea.

Ni na ovom NOktobru najmlađi nisu zapostavljeni. Studenti i studentkinje Skandinavistike su prethodnih meseci vredno radili na prevodu knjige za decu “Devojčica iz svetlucave doline” autorke Marije Par u izdanju Kreativnog centra. Ukoliko želite da čujete kako je Tonje saznala da njen najbolji prijatelj Gunval krije veliku tajnu i koju, dođite 3. novembra u Kreativni centar u TC Eurocentar da zajedno saznamo.

NOktobar ćemo završiti muzički uz norveškog učenika Rastka Obradovića, saksofonistu i njegove norveške kolege u okviru Multikultivatora.

BONUS VIDEO: Belgrade SAXperience intervju sa direktorom festivala

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.