Filmski centar Crne Gore podržao Nebesa, novi film Srđana Dragojevića
Foto: Promo, FCS

koprodukcija

Filmski centar Crne Gore podržao Nebesa, novi film Srđana Dragojevića

Scenario koji se može čitati kao „vrhunska politička satira“, ali i kao „duboka analiza ljudska prirode“

Objavljeno: 09.10.2018. 12:06h

Obelodanjeni su rezultati najnovijeg konkursa Filmskog centra Crne Gore, a u kategoriji sufinansiranja manjinskih koprodukcija najviše sredstava određeno je za „Nebesa“, projekat novog filma srpskog scenariste i reditelja, Srđana Dragojevića.

Novom filmu Srđana Dragojevića je u decembru 2016. godine na Konkursu Filmskog centra Srbije za sufansiranje proizvodnje domaćeg igranog dugometražnog filma odobrena pomoć od 30 miliona dinara. Komisija je tom prilikom istakla „da su Nebesa alternativna hronika poslednje tri decenije naše istorije“, koja se fantastikom služi kako bi „na što efektniji način predstavila prelomne trenutke od raspada komunističke Jugoslavije do danas“; scenario koji se može čitati kao „vrhunska politička satira“, ali i kao „duboka analiza ljudska prirode“.

Vizual za film Nebesa
Vizual za film Nebesa foto: Promo, FCS

Zasad se zna da je scenario Nebesa zasnovan na prozi francuskog pisca Marsela Emea (1902-1967) i da kombinuje crnu komediju sa elementima fantastike. Iz obrazloženja komisije HAVC-a moglo se doznati da je priča razlomljena na tri narativna toka i odvija se 1993, 2001. i 2018. godine.

Srđan Dragojević je jedan od najpopularnijih i najuspešnijih srpskih reditelja. Njegova filmografija, između ostalog, obuhvata kultna ostvarenja Mi nismo anđeli (1992), Lepa sela, lepo gore (1996) i Rane (1998), a treba istaći i veliki regionalni i svetski uspeh njegovog filma Parada (2011) koji je na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu prikazan u okviru programa Panorama i osvojio nagradu publike.

Nebesa mogu da računaju na 69 hiljada evra pomoći Filmskog centra Crne Gore. Crnogorski koproducent u je producentska kuća Montenegro Max Film. Nebesa su ranije izborila i 9,7 miliona makedonskih denara (oko 158 hiljada evra) pomoći Makedonske filmske agencije (koproducent je skopska producentska kuća Sektor Film). U oktobru prošle godine Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) takođe je odobrio pomoć projektu ovog filma; hrvatski koproducent, Studio Dim, tom je prilikom osvojio 500 hiljada hrvatskih kuna (oko 68 hiljada evra) za koprodukciju Dragojevićevih Nebesa. Ovaj projekat dobio je i pomoć iz Slovenije, te nemačkog fonda MDM i televizije ZDF/Arte.

BONUS VIDEO: Belgrade SAXperience intervju sa direktorom festivala

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media