Proglašeni pobednici 15. izdanja festivala Balkanima (FOTO)
Foto: Promo

čestitamo

Proglašeni pobednici 15. izdanja festivala Balkanima (FOTO)

Međunarodni žiri za glavni takmičarski program radio je u sastavu Sebastian Sparer (Francuska), Dimitrije Vojnov (Srbija) i Martina Meštrović (Hrvatska)

Objavljeno:

Grand Prix BALKANIME dodeljen je filmu Opaka devojčica autora Ajce Kartala (Wicked Girl, AjÇe Kartal) iz Francuske. U obrazloženju žirija stoji „nakon ozbiljnog većanja, Opaka devojčica popela se na vrh kao najcelovitiji rad u ovom izdanju Balkanime. Vrlo ozbiljna tema tretirana je sa sjajnim smislom za humor i ukusno spaja iznenađujuće vedar duh sa delikatnim osećanjima i dirljivim sećanjima. Kada je reč o dizajnu, glasovima, tempu i animaciji uopšte, ovaj film predstavlja vrhunac ovogodišnje selekcije i zato ne čudi što ovom nagradom nastavlja svoj veoma uspešan festivalski život“.

Žiri je dodelio i dva specijalna priznanja filmovima Biciklisti Veljka Popovića (Hrvatska, Francuska) za „veštu aproprijaciju umetničkih radova poznatog hrvatskog slikara, dodajući im smisao za humor i praveći od njih višeslojnu komediju ljudskog stanja i lokalnog mentaliteta“ i filmu Poplava Malte Štajna (Flut, Malte Stein, Nemačka) za „jedinstven dizajn likova, uvrnuti humor i čudna animacija uvlače gledaoce u čudnu atmosferu u ovom nadrealističkom filmu koji animaciju odlično koristi“.

Specijalne nagrade dobili su i filmovi Neputovanja (Untravel, Srbija) Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg za „vizuelno zaokružen rad kombinuje izvanredno veštu stop-animaciju, maštovite likove i scenografiju sa potentnim društvenim aktivizmom“ i film III Marte Pajek iz Poljske za „senzualni film i poetskom meditacijom o vezama. Veoma je dobro napravljen putem odlične kombinacije 2D i 3D animacije“ stoji u obrazloženju žirija.

Posebno važna novina od ove godine je nagrada koja je dodeljena za najbolji srpski animirani film, a u konkurenciju su ušla ostvarenja iz svih kategorija (autorski, studentski i animirani spotovi). Nagradu za najbolji domaći film svake godine će dodeljivati po jedan inostrani član žirija, a ove godine tu čast imao je hrvatski teoretičar animiranog filma Nikica Gilić.

'Muzičke traume
"Muzičke traume" Miloša Tomićafoto: Promo

Nagradu za najbolji srpski film na festivalu Balkanima '18 dobio je film Muzičke traume Miloša Tomića, za „jedan ličan, maštovit i nadasve lep film, vrhunski primer autorske animacije“ naglasio je Nikica Gilić. U obrazloženju stoji „ova se nagrada dodeljuje za izuzetno uspešno spajanje dokumentarnih svedočanstava, čarolije animiranog filma i muzičkih impresija, za unikatno putovanje iz sveta ličnih uspomena intervjuisanih bivših učenika u beskrajnu slobodu crteža i animacije inspirisanih glazbom“.

Žiri studentskog programa u sastavu Katrin Novaković (Hrvatska), Vojin Vasović (Srbija) i Žarko Ivanov (Makedonija) doneo je odluke o najboljim studentskim filmovima.

Nagradu za NAJBOLJI FILM studentske selekcije dobio je film Cvet pronađen! (Flower Found, Jorn Leeuwerink, Holandija). U obrazloženju žirija stoji „jako zabavan, lagan i sveden izraz autora nas brzo potpuno uvlači u priču o malenom mišu u potrazi za lepim. Repetativna-lajt motiv muzika pocrtava tragi-komičan osećaj koji ostaje za ovim filmom. Žiri se jednoglasno složio da ova priča, koje se ne bi postideo ni jedan profesionalni studio, zaslužuje najveće priznanje za dramaturgiju, animaciju i sveukupnu režiju filma“.

Tango želje
Tango želje foto: Promo

Specijalnu nagradu za najbolju animaciju dobio je film Tango želje (Tango of Longing, Marta Szymanska, Poljska). U obrazloženju žirija stoji „odlično vladanje tehnikom ulja na platnu – autori uspevaju da nam približe strastvenu atmosferu jedne tango večeri. Atmosfera, kolorit i animacija nas vrlo emotivno vode kroz ovu priču o samoći, čežnji i naravno - plesu.“ Dok je specijalnu nagradu za najbolju režiju žiri studentskog programa dodelio filmu Slatki znoj (Sweet Sweat, Jung Hyun Kim, Estonija). „Slatki znoj“ je uzbudljiva priča o sazrevanju, sexualnosti i pojavljivanju Edipovog kompleksa. Rediteljska rešenja su hrabra, inventivna i precizno vođena sve do konačnog paljenja svetla i puštanja stvarnosti da dodje do naše svesti.

Nagrada SAE Instituta iz Beograda koja se dodeljuje studentskom filmu iz Srbije dodeljena je autorki Tamari Bogavac, za film Astronomija. U obrazloženju žirija stoji „autorka kratkom i efektnom formom proigrava dokumentarni materijal astronoma Tatomira Andjelića. Transformacija geometrijskih formi vešto nas uvlači u njegov svet i maštu“. Nagrada se sastoji od Diplome i kursa 3D Animacije na SAE Institutu.

1 / 13 Foto: Jovan Nedeljkov

Nagradu za najbolji dečiji film 15. Balkanime dobilo je ostvarenje PREPUNJEN (STUFFED) grupe autora iz Francuske. I žiri od petoro dece dao je obrazloženje i ono glasi „ film na osoben način dočarava borbu sa demonima u svakome od nas iz koje se ne može izaći kao pobednik bez pomoći prijatelja. Vizuelno raskošan i originalan rad“.

Program Balkanima na bis biće održan u ponedeljak 8. oktobra u 20 časova u Maloj sali DKSG kada će biti prikazani nagrađeni filmovi sa festivala animacije, vizuelnih efekata i video-igrica Animayo 2018. uz prisustvo direktora festivala Damijana Perea (Damián Perea Lezcano). Festival Animayo održan je na Gran Kanariji od 2. do 5. maja. Ovaj program festival Balkanima organizuje u saradnji sa Institutom Servantes.

BONUS VIDEO: Belgrade SAXperience intervju sa direktorom festivala

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.