REDITELJ RAJKO GRLIĆ: Poplava nacionalizma i primitivizma, Hrvatska i Srbija kao u ogledalu (VIDEO)
Foto: Public

TRUSNI BALKAN

REDITELJ RAJKO GRLIĆ: Poplava nacionalizma i primitivizma, Hrvatska i Srbija kao u ogledalu (VIDEO)

Slavni hrvatski i jugoslovenski reditelj predstavio je u Jugoslovenskoj kinoteci autobiografsku knjigu "Neispričane priče”

Objavljeno: 08:37h

U Hrvatskoj i u Srbiji događa se strašna poplava nacionalizma i primitivizma, a tu veliku krivicu ima takozvana inteligencija koja je pristala svesno ili nesvesno u velikom broju da bude deo nacionalne pompe, rekao je u Danu uživo reditelj Rajko Grlić.

Slavni hrvatski i jugoslovenski reditelj Rajko Grlić predstavio je u Jugoslovenskoj kinoteci autobiografsku knjigu "Neispričane priče” koja donosi epizode iz njegovog života ili scenarija nesnimljenih filmova.

Govoreći o svojoj knjizi, filmovima i društvenoj klimi u regionu, Grlić je rekao i da je ovaj prostor došao do toga da je politika uverila narod da je svako ko misli drugačije strašan neprijatelj kojeg treba izjuriti iz države.

"Nacionalizmi i strašna poplava primitivizma koja se događa pomoću tih nacionalizma u ovim krajevima, a Hrvatska i Srbija kao u ogledalu povezane, to je ne samo zato jer su se mase dale lako zapaliti, i ne samo zbog ćutljive većine koja se gadi toga i ne želi u tome učestvovati, već tu veliku krivicu ima takozvana inteligencija, u strahu da neće imati od čega živeti. Oni su svesno ili nesvesno u veliko broju pristali biti deo mita, nacionalne pompe, te nacionalne gluposti.. Ostalo je jako malo časnih ljudi, ali koji zaista idu i pokušavaju izgovoriti to što misle, bez zadrške, verujući da samo tako pomažu ovom prostoru", kaže on.

Kritičko mišljenje, dodaje Grlić, svelo se na malen broj ljudi koji smeju da probaju da budu to što jesu bez obzira na to šta će im se dogoditi.

"I oni drže svest ovih krajeva na okupu. Kad bi svi jednostavno bili i živeli samo od ljubavi prema svojoj domovini, što je ovde jedna od osnovnih profesija, ne bi ostao nikakav trag o nama već uniforma melodija plemena, ali ne bi postajao trag o pojedincu, o tome kako je jedan misleći zajedno sa svojom većinom preživeo", zaključio je reditelj.

BONUS VIDEO: Espreso intervju - Aleksandar Zograf

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.