AUDIO-VIZUELNI KONCERTNI SPEKTAKL: Schiller dolazi u Beograd (FOTO) (VIDEO)
Foto: Promo, Thomas Rabsch

PRVI PUT U SRBIJI

AUDIO-VIZUELNI KONCERTNI SPEKTAKL: Schiller dolazi u Beograd (FOTO) (VIDEO)

18. januara 2019. godine u Hali sportova

Objavljeno:

“Moje ime je Kristofer fon Dajlen – i ja sam Schiller”. Tih deset reči je sve što je potrebno. Publika aplaudira. U nekom trenutku, otprilike na sredini svakog koncerta Schillera, ovih deset reči biva izgovoreno. Čovek koji ih je izgovorio kratko se nasmeje publici, a zatim se vrati u neobične svetove zvuka u kojima u muziku pretače snove i nade ljudi, atmosferu našeg vremena, vibracije planete.

Schiller, čudesni vizionar koji puni hale i arene širom sveta i ostavlja publiku bez daha, ponovo će naredne godine obići svet, ali je izrazio želju da napokon dođe i u Srbiju: „Mnogo lepih stvari sam čuo o vama, želim da bolje upoznam srpsku publiku i predstavim vam svoju muziku uživo!“

Ovaj muzičar, kompozitor i producent nije slučajno izabrao ime Schiller. Krajem devedesetih, u vreme kada je ovaj projekat još uvek funkcionisao kao duo, snimljen je singl “Glockenspiel”. Kristofer je baš tada čitao „Die Glocke“ („Zvono“) Fridriha Šilera i od tog trenutka objavljivao je svoju muziku pod imenom ovog pesnika.

U početku, Schiller je bio elektronski orijentisan projekat sa elementima dens muzike, ali već prvim albumom skrenuo je pažnju na sebe i pokazao da muzika Kristofera fon Dajlena ide u jednom sasvim novom pravcu. Inspirisan klasicima kakvi su Tangerine Dream, Kraftwerk and Jean-Michel Jarre, fon Dajlen stvara vizionarske zvuke koji su ispred svog vremena, jer su, u žudnji, upile prošlost i sadašnjost. Neke njegove numere su instrumentali a neke, kao „I Feel You“ ili „Dream of You“ imaju tako moćne vokale i toliko su lako pamtljivi da i danima nakon što ih čujete prvi put možete da zateknete sebe kako ih pevušite.

Prvi put u Srbiji
Prvi put u Srbiji foto: Promo, Thomas Rabsch

„Glockenspiel“ je doživeo veliki uspeh na listama, a albumi koji su usledili, “Zeitgeist”, “Weltreise”, “Leben”, “Tag und Nacht”, “Sehnsucht” i "Atemlos" izdati su u preko 26 zemalja i svi su naišli na jako dobre reakcije. Schiller ima 7 zlatnih ploča, 2 zlatna DVD-a, 2 platinaste ploče, nagrađen je „Echo“ nagradom, „Opus“ nagradom za zvuk i imao je nekoliko nominacija za Grammy.

Mnogo je svetski poznatih muzičara sa kojima je sarađivao i koji za njegov rad imaju samo reči hvale. „Muzika koja vas pomera negde duboko“ rekao je Mike Oldfield o njegovim kompozicijama, vole ga i pijanista Lang Lang, ali i Sarah Brightman, a September, Ana Torroja, Tarja Turunen, Despina Vandi, Anggun, Lenka,Nadia Ali... samo su neka od imena sa kojima je u svojoj uspešnoj karijeri sarađivao.

Fon Dejlen ruši pravila muzičkog biznisa i bez obzira na to, ili možda baš zbog toga i jeste uspešan! Schiller nema „frontmena“ koji podstiče mase, nema superstara koji se smeje pred kamerama. Kristofer fon Dejlen nikome ne dozvoljava da mu nameće ono što je komercijalno: „Stvaram muziku kakvu bih i sam voleo da čujem i kupujem“.

Schiller će u martu 2019.godine objaviti novi album „Morgenstund“ koji promoviše na „Die Neue Arena“ turneji. Ova turneja, kao i njegova želja da upozna srpsku publiku, dovode ga i u Beograd!

Prisustvujte i vi audio-vizuelnom spektaklu koji vam sprema ovaj muzički vizionar – dođite 18.januara u Halu sportova da čujete, vidite i doživite Schiller!

Early bird ulaznice po ceni od 1600 RSD (stajanje) i 2000 RSD (sedenje) u prodaji su do 31.oktobra na svim prodajnim mestima Eventima i online na www.eventim.rs.

BONUS VIDEO: Espreso intervju - Aleksandar Zograf

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.