KINEMATOGRAFI O MEZIMICI: Apeluju da se film snimi, Vojnov na stubu srama (FOTO)
Foto: Nebojša Mandić

stopirani film

KINEMATOGRAFI O MEZIMICI: Apeluju da se film snimi, Vojnov na stubu srama (FOTO)

Grupacija za kinematografiju i sva strukovna udruženja traže da FCS i producenati preispitaju ovu odluku i omoguće da se film realizuje

Objavljeno: 13:44h

Grupacija za kinematografiju i sva strukovna udruženja zatražili su od Filmskog centra Srbije (FCS) i producenta filma “Mezimica” reditelja Nikole Ćipranića, prema scenariju Dimitrija Vojnova, da preispitaju odluku o raskidu ugovora i omoguće da se taj film realizuje.

Povodom burnih reakcija u javnosti nakon objave Vojnova da je snimanje filma “Mezimica” obustavljeno i pre samog početka, te da je u pitanju cenzura - što je FCS u više navrata negirao, Grupacija za kinematografiju poručila je 26. septembra sa sednice u Privrednoj komori Srbije da je zabrinuta zbog stvaranja nezdrave atmosfere u javnosti u vezi sa filmom “Mezimica”, ali i “Teret” Ognjena Glavonića, koji je imao svetsku premijeru u Kanu i potom regionalnu u Sarajevu.

Na sednici Grupacije za kinematografiju, kojoj su prisustvovali članovi strukovnih udruženja, direktor FCS-a Boban Jevtić i članovi ekipa filmova “Mezimica” i “Teret” konstatovano je da se protiv tih filmova vodi neosnovana kampanja u javnosti, navedeno je u saopštenju.

“U napadima koje su poveli mediji i pojedinci preko društvenih mreža koristi se ideološka konotacija – filmovi se bez ikakve osnove ocenjuju kao antisrpski - što nanosi veliku štetu srpskoj kinematografiji i kulturi u celini”, navela je Grupacija za kinematografiju, konstatujući da je u takvoj atmosferi prvi put u novijoj istoriji “došlo je do toga da se jednom filmu zaustavi finansiranje, a drugom ugrozi distribucija”.

Iako u sporazumnom raskidu ugovora FCS-a i producenata filma “Mezimica” stoji da ne postoje uslovi da FCS nastavi finansiranje tog filma, na sastanku je, kako je saopšteno, konstatovano da “problemi zbog kojih je sporazumno raskinut ugovor nisu nerešivi”.

“Grupacija za kinematografiju i sva strukovna udruženja traže da FCS i producenati preispitaju ovu odluku i omoguće da se film realizuje”, navela su strukovna udruženja, koja smatraju da je to njihova obaveza prema filmu i srpskoj kulturi.

Ujedno, apelovali su na kolege da se uzdrže od neargumentovanih nastupa u medijima koji su doprineli stvaranju nezdrave atmosfere i uzbunjivanju javnosti.

Sa druge strane, Dimitrije Vojnov na svom Tviter nalogu kaže da je "proveo dva i po sata na stubu srama", i da je on optužen za zabranu filma, koje formalno nije bilo:

Podsećamo, Upravni odbor FCS je prethodno objavio saopštenje u kome još jednom negira da je bilo ikakve cenzure, te se poziva na proceduralne razloge i krivicu samog Vojnova. "Jedina istina je da je ovaj film pratilo stalno kršenje ugovora zbog samog scenariste, a ne Filmskog centra Srbije", stoji u tom saopštenju.

BONUS VIDEO: OVACIJE ZA FILHARMONIJU U GRACU: Pogledajte kako svira najbolji orkestar u Srbiji (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.