SLUČAJ MEZIMICA: Stiglo novo saopštenje Upravnog odbora FCS
Foto: Promo

o filmu koji je uzburkao javnost

SLUČAJ MEZIMICA: Stiglo novo saopštenje Upravnog odbora FCS

"Upravni odbor Filmskog centra Srbije se više neće baviti ovom temom koja je pravno okončana, i učestvovati u medijskom cirkusu"

Objavljeno:

Saopštenje prenosimo u celosti, u integralnoj verziji:

Film „Mezimica” dobio je sredstva na konkursu 2017. godine Odlukom od 10.maja 2017. godine, kada je na čelu Filmskog centra Srbije bio prethodni Upravni odbor. Prema ugovoru potpisanom sa Filmskim centrom Srbije 11. jula 2017. godine, producenti su se obavezali da snimanje završe od februara do maja 2018. godine. Nakon toga, 11. juna ove godine, Filmskom centru Srbije obraća se Dimitrije Vojnov u trenutku kada je snimanje već trebalo da bude završeno, sa informacijom da je scenario menjan bez njegove saglasnosti, i skreće pažnju Filmskom centru Srbije da su sredstva po zakonu dobijena za originalni scenario. Na zahtev Filmskog centra Srbije od 18. juna 2018. godine, producentska kuća „Testament“ 22. juna prosleđuje dopis Filmskom centru Srbije, navodeći da je scenario promenjen jer „pojavljivanje pripadnika srpskog naroda kao trgovaca organima povezanih sa teritorijom Kosova predstavlja razlog zbog kojeg druge producentske kuće ne žele da nastave saradnju”.

U međuvremenu, Dimitrije Vojnov obavestava Filmski centar Srbije da je pristao na izmenjeni scenario s tim da kao autor bude potpisan imenom Kosta Popović. Iz svega navedenog vidi se da su se, sami po sebi, stekli uslovi za raskid ugovora i to zbog unutrašnjih odnosa između produkcije i autora, a ne Filmskog centra Srbije, koji je uredno ispunjavao obaveze. Uprkos tome ne prestaje zlonamerno i besomučno iznošenje neistina u javnosti da je film „Mezimica“ zabranjen ili stopiran.

Podsećamo da sadašnji Upravni odbor nije imao nikakav osnov da razmatra projekte iz prošle godine, da nije stigao zahtev samog Vojnova da se film stopira i to u trenutku kada je po ugovoru već trebalo da bude snimljen. Upravni odbor se nikada nije bavio sadržajem filma, već su njegov sadržaj u svom dopisu producenti sami ocenili. Jedina istina je da je ovaj film pratilo stalno kršenje ugovora zbog samog scenariste, a ne Filmskog centra Srbije. Inače, ovakav slučaj nije zabeležen u istoriji Filmskog centra Srbije, da se scenario menja bez znanja scenariste i da se na kraju potpisuje pseudonimom.

Sam Dimitrije Vojnov, koji se predstavlja kao žrtva i disident, dobio je sredstva Filmskog centra Srbije za sedam svojih projekata čija je vrednost preko 100 miliona dinara i takođe, učestvovao je u osam komisija. Iako Upravni odbor na svom dnevnom redu nikada nije doneo nijednu odluku vezanu za „Mezimicu“ nastavljaju se uporni napadi upravo na novi Upravni odbor. Bojazni smo da iza toga stoji strah za stečene privilegije, a ne umetničke slobode. Ovakav pritisak neće omesti Upravni odbor da i dalje radi isključivo po zakonu, i da otvori šansu svim autorima da budu u prilici da uz državnu pomoć snimaju filmove.

Upravni odbor Filmskog centra Srbije se više neće baviti ovom temom koja je pravno okončana, i učestvovati u medijskom cirkusu.

BONUS VIDEO: OVACIJE ZA FILHARMONIJU U GRACU: Pogledajte kako svira najbolji orkestar u Srbiji

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.