DRAGAN BJELOGRLIĆ O SLUČAJU MEZIMICA: Neprimereni pritisci na slobodu filmskog izražavanja
Foto: Zorana Jevtić

izjasnio se

DRAGAN BJELOGRLIĆ O SLUČAJU MEZIMICA: Neprimereni pritisci na slobodu filmskog izražavanja

Proslavljeni glumac je prethodno odbio ulogu u filmu Mezimica

Objavljeno: 09:35h

Povodom skandala u vezi sa stopiranjem filma „Mezimica“ prema scenariju Dimitrija Vojnova, a u režiji Nemanje Ćipranića, u sredu u Privrednoj komori Srbije na sednici Grupacije za kinematografiju diskutovaće sva strukovna udruženja.

"Sve ono što se poslednjih dana desilo u vezi sa ovim filmom jesu neprimereni pritisci na slobodu filmskog izražavanja, koja je osnov svake umetnosti", rekao je Bjelogrlić, naš proslavljeni glumac, koji je ujedno i predsednik ovog tela.

On je prethodno odbio ulogu u filmu Mezimica.

Ja sam 2017. počeo da dobijam SMS-ove od Dragana Bjelogrlića u kome mi se sugeriše da bi bilo bolje da Albanci budu zločinci u filmu. Dakle, radi se o trenutku kada je film već dobio podršku FCS, i interesantno, kada je Bjelogrlić već odbio ulogu negativca u filmu – koja mu je ponuđena pošto nije dobio glavnu ulogu", rekao je o njegovog ulozi scenarista Dimitrije Vojnov.

Potom se o Bjelogrlićevog ulozi oglasio i Nikola Kojo:

"Znam da je Bjela trebalo da igra trgovca organima, ali je odbio iz njemu znanih razloga. Smatrao je da u filmu, koji je žanrovski čist i koji je fikcija, Srbin ne sme da trguje organima. Ok, njegovo pravo. Odbio čovek".

Sam Bjelogrlić je izjavio da mu je pre godinu dana Ćipranić ponudio ulogu u filmu i da je trebalo da igra korumpiranog komandira srpske policije koji je umešan u trgovinu ljudskim organima.

"Odbio sam ulogu jer mi se nisu dopadali ni uloga ni njen kontekst. Savetovao sam Ćipraniću da promeni scenario, pitajući ga zašto meša vrh srpske policije u zločin za koji nema dokaza da je s njom povezan. Posebno zato pošto za radnju i žanr filma to uopšte nije bilo presudno. To sam isto rekao i scenaristi. Koliko znam oni su to kasnije promenili – objašnjava Bjelogrlić.

BONUS VIDEO: Espreso intervju, Dragan Đilas

(Espreso.co.rs / Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.