OGLASIO SE I SVETOZAR CVETKOVIĆ: Objasnio zašto je raskinut ugovor o snimanju Mezimice
Foto: Stefan Jokić

konačno progovorio

OGLASIO SE I SVETOZAR CVETKOVIĆ: Objasnio zašto je raskinut ugovor o snimanju Mezimice

Saopštenje je pročitano tokom gostovanja Bobana Jevtića, direktora Filmskog centra Srbije, u jutarnjem programu TV Prva

Objavljeno: 13:34h

Skandal povodom stopiranja snimanja filma "Mezimica" već nekoliko dana potresa kulturnu javnost Srbije. Film reditelja Nemanje Ćipranića, u kome je trebalo da glume Nikola Kojo, Miloš Biković i ruska glumica Aglaja Tarasova, neće biti finansiran od strane Filmskog centra Srbije, jer je nedelju dana pred početak snimanja došlo do sporazumnog raskida ugovora između producenta Svetozara Cvetkovića i FCS-a. Filmu su prethodno bila odobrena sredstva u iznosu od 30 miliona dinara koja će, po rečima direktora FCS-a Bobana Jevtića, biti vraćena.

Povodom raskida ugovora, na društvenim mrežama, a potom i u medijima, oglasili su se scenarista filma Dimitrije Vojnov, kao i glumac Nikola Kojo. Prema njihovim tvrdnjama radi se o zabrani filma, do koje je došlo zbog pogrešnog tumačenja spornih delova scenarija koji se odnose na trgovinu organima.

Upravni odbor Filmskog centra Srbije je u zvaničnom saopštenju negirao navode o cenzuri rečima: "Čak i najvećem laiku jasno je da Upravni odbor Filmskog centra Srbije nema nikakve nadležnosti da zabrani snimanje bilo kog filma, niti bi iko u Upravnom odboru imao takvu želju ili nameru. Srbija je demokratska zemlja u kojoj nema cenzure, a Upravni odbor poštuje Ustav i zakone ove zemlje".

Sve do danas, producent filma Svetozar Cvetković se nije oglašavao. Ali jeste Nikola Kojo, u njegovo ime. U intervjuu objavljenom tokom vikenda, Kojo je o reakciji Cvetkovića rekao sledeće:

"To je zaista pitanje za producenta Cvetkovića koji mi je samo javio da se film neće snimati i da je to odluka odozgo. Neopoziva, nedvosmislena. Nudio sam pomoć u želji da se pobunimo, ali mi je rečeno da nema smisla i da je već potpisan sporazumni raskid sa FSC, jer su oni kao morali da ga pokažu nekom Simi Spasiću, osuđivanom silovatelju, koji će da pravi protest ispred FCS".

Podsetimo, Simo Spasić je predsednik Udruženja porodica ubijenih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji, koji je u petak organizovao protest i improvizovanu konferenciju za novinare u prostorijama FCS-a povodom finansiranja filmova "Teret" i "Mezimica", za koje je ocenio da su antisrpski.

Konačno, u gostovanju Bobana Jevtića u jutarnjem programu televizije Prva, voditelj Srđan Predojević je pročitao pisanu izjavu producenta filma Svetozara Cvetkovića, koja glasi:

"Potpisao sam sporazumni raskid sa direktorom Bobanom Jevtićem po kome su se obe strane saglasile da ne postoje uslovi pod kojima bi film normalno mogao da nastavi da se radi. To je ono što je dokumentovano i van toga nemam dodatnih komentara", stoji u zvaničnom saopštenju.

Na pitanje voditelja da pojasni slučaj, Boban Jevtić je rekao " da su se obe strane složile da je najbolje u nastalim okolnostima zapravo da se taj ugovor raskine".

Na dodatno pitanje da pojasni o kakvim se okolnostima radi, Jevtić je dodao:

"Nastale okolnosti su izazvane 15. septembra, kada je jedan dnevni časopis objavio veliki tekst o Filmskom centru Srbije, u kome je izneo tvrdnju da FCS finansijski podržava i bira antisrpske filmove. Ja sam posle toga dao izjavu da to apsolutno nije tačno. Naveli su film Teret o kome se puno pričalo, a naveli su i po prvi put projekat za film Mezimica sa tvrdnjom da u filmu postoje scene gde Srbi vade vitalne organe Albancima".

Boban Jevtić je još jednom naglasio da nema ništa sporno i ni u jednom ni u drugom filmu, i dodao da "niko nije zabranio film", jer "Upravni odbor nije ni raspravljao o filmu, nije se ni došlo dotle, a sporazumno je raskinut ugovor pre toga".

BONUS VIDEO: Espreso intervju, Dragan Đilas

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.