Festival srpskog filma na Kubi krajem septembra (FOTO) (VIDEO)
Foto: Promo

NAŠ film u svetu

Festival srpskog filma na Kubi krajem septembra (FOTO) (VIDEO)

Projekcije će biti u Havani od 26. do 30. septembra ove godine.

Objavljeno:

Na inicijativu Ambasade Republike Srbije na Kubi i uz poseban angažman Jelene Živojinović, drugog sekatara Ambasade, Filmski centar Srbije je tokom proteklih meseci pripremio program filmova koji će biti prikazani u Havani od 26. do 30. septembra ove godine.

Program će biti svečano otvoren u bioskopu „Čarli Čaplin“, 26. septembra, filmom „Krugovi” Srdana Golubovića. Naredenih dana na programu su i filmovi „Mamaroš” Momčila Mrdakovića, „Ustanička ulica” Miroslava Terzića, „Crni bombarder” i „Balkanska pravila” Darka Bajića, a festival zatvaraju dva filma Dragana Bjelogrlića „Montevideo, Bog te video” i „Montevideo, vidimo se”.

Organizatori Festivala srpskog filma na Kubi planiraju da, pored premijera navedenih filmova, na Kubi bude ponovo prikazan film Mile Turajlić „Sinema komunisto”, svojevremeno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Havani.

Festivalski plakat
Festivalski plakat foto: Promo

Namera Ambasade Republike Srbije i Filmskog centra Srbije je da na Kubi svake godine, početkom jeseni bude prikazan reprezentativan program srpskih filmova po izboru filmskog kritičara Milana D. Špičeka.

Tim povodom selektor programa Milan D. Špiček kaže: „Filmsku delegaciju, koja će prisustvovati Nedelji srpskog filma na Kubi čine Moma Mrdaković, Igor Turčinović, Zoran Janković i ja, koji sam sa Jelenom Živojinović, prvim sekretarom Ambasade Srbije u Havani, sredinom ove godine došao na ideju da se naša kinematografija predstavi na Kubi u Havani. Sve bi bilo mrtvo slovo na papiru da direktor Filmskog centra Srbije, Boban Jevtić i njegovi saradnici Miroljub Vučković i Una Domazetoski, nisu svojski zalegli da se ideja pretvori u događaj. Da bi troškovi bili što manji, odlučeno je da selektor odabere filmove koji već imaju titlove na španskom jeziku i filmove čiji se autori odriču kotizacije, jer para nema, a osim toga, sve kulturne manifestacije na Kubi su – besplatne”.

Domaći producenti filmova ustupili su kopije filmova titlovane na španski (filmovi Darka Bajića i Dragana Bjelogrlića, a filmove Srdana Golubovića, Miroslava Terzića i Momčila Mrdakovića svojevremeno je na španski, uz saglansnost njihovih producenata, titlovao Filmski centar Srbije).

Festival srpskog filma na Kubi, pored Filmskog centra Srbije i Ambasade Republike Srbije organizovan je uz podršku Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije, Ministartsva kulture Repubike Kube, Kubanskog nacionalnog centra za kinematografiju i Kubanske kinoteke.

O planovima za narednu godinu Milan D. Špiček je rekao: „Želja nam je da sledeće godine, uz učešće glumica i glumica, reditelja i scenarista, novinara i kritičara, priredimo veliki festival srpske kinematografije kao dvostruki program”.

Tokom oktobra u gradu Pinar Del Rio biće repriziran program filmova prikazanih u Havani.

BONUS VIDEO: Film "Izgrednici" Dejana Zečevića izabran za srpskog kandidata za Oskara

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.