Svetska premijera crnogorsko-srpskog filma „Ti imaš noć“ u Veneciji
Foto: Promo

debitant na velikoj sceni

Svetska premijera crnogorsko-srpskog filma „Ti imaš noć“ u Veneciji

Prvi celovečernji film Ivana Salatića imaće premijeru danas, 5. septembra, na prestižnom festivalu

Objavljeno:

U sklopu 33. izdanja programa „Nedelja kritike“ aktuelnog 75. po redu Filmskog festivala u Veneciji, u sredu, 5. septembra, svetsku premijeru doživeće crnogorsko-srpsko dugometražno igrano ostvarenje „Ti imaš noć“; u pitanju je prvi celovečernji film mladog reditelja Ivana Salatića.

Ti imaš noć započinje pričom o Sanji koja se, nakon što je napustila brod na kojem radi, zatiče u lučkom gradu Mediterana. Odatle odlazi natrag kući, vraćajući se poznatim ulicama u kojima polako nestaje sve što je volela. Dok radnici ostaju bez posla u brodogradilištu, barke prekrivene ciradama, razbacane svuda okolo, ostavljene su za neke bolje dane. Oluja uzima jedan život, Sanjin brat čeka noć u šumi. Noć koja može promeniti sve.

Uloge tumače Momo Pićurić, Luka Petrone, Ivana Vuković, Jasna Đuričić, Boris Isaković i Marko Štibohar. Ovo je prvi dugometražni igrani film Ivana Salatića, koji je 2015. sa kratkim filmom Dvorišta takođe učestvovao na festivalu u Veneciji u okviru selekcije Orizzonti.

Film je realizovan uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, Filmskog centra Srbije i Doha Film Instituta, Opštine Herceg Novi, te Turističke organizacije Herceg Novi. Učešćem ovog filma u zvaničnom programu prestižnog Venecijanskog filmskog festivala nastavlja se uspešan niz primećenih i traženih srpskih manjinskih koprodukcija, što je posledica nanovo pokrenute i zaživele šire strategije Filmskog centra Srbije.

Na Berlinskom filmskom festivalu zimus je sa primetnim uspehom prikazan rusko-poljsko-srpski film Dovlatov u režiji Alekseja Germana, mlađeg, a ubrzo nas očekuje i premijera grčko-francusko-srpskog ostvarenja Zaposlena (Her Job) na takođe cenjenom Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF).

Osim toga, samo u poslednjem krugu konkursa Filmskog centra Srbije podržano je čak 14 projekata mahom uvažavanih i proslavljenih evropskih rediteljaa, što daje za pravo onima koji veruju da će Srbija istrajati i na putu uspešnih i zapaženih manjinskih koprodukcija.

BONUS VIDEO: JUŽNI VETAR OSVOJIO 4 NAGRADE U NIŠU: Naisa za Miloša Bikovića, ovim snimkom je oduševio PUBLIKU!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.