DA LI JE OVO PROVOKACIJA ILI ZDRAV RAZUM? Nova dva spomenika u Kusturicinom gradu su razlog zašto će neki Srbi POBESNETI! (FOTO)
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

dve ljudeskare u prijateljskom zagrljaju

DA LI JE OVO PROVOKACIJA ILI ZDRAV RAZUM? Nova dva spomenika u Kusturicinom gradu su razlog zašto će neki Srbi POBESNETI! (FOTO)

Andrić-grad ili Kamengrad predstavlja kulturni centar i vrstu etno-sela koje se nalazi na ušću reke Drine i Rzave u Višegradu, a čiji idejni tvorac je Emir Kusturica

Objavljeno:

U Andrićgradu će na Vidovdan, 28. juna, biti otkriven spomenik braći Sokolović - Mehmed-paši i Svetom Makariju, obnovitelju Pećke patrijaršije, najavio je reditelj i direktor Andrićgrada Emir Kusturica.

Spomenik je delo vajara iz Smedereva Zorana Kuzmanovića, čija skulptura Gavrila Principa je postavljena u Beogradu, a otvoriće ga predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kazao je Kusturica za "Večernje Novosti".

- Od 28. juna, te dve ljudeskare, u prijateljskom zagrljaju, Mehmed-paša i Sveti Makarije, stajaće na ulazu u Andrićgrad - rekao je Kusturica.

Andrićgrad
Andrićgrad foto: Fonet

On navodi da spomenik treba da svedoči o tome da susedi na ovom našem prostoru mogu da se međusobno pomažu.

- Obnovu Pećke patrijaršije Sveti Makarije ne bi mogao da počne da nije imao pomoć Mehmed-paše Sokolovića, sa kojim je bio u krvnom srodstvu. Ideja ovog spomenika je da pokaže nešto suprotno od onoga što su kao negativne činjenice iz istorije srpskog naroda i Bošnjaka, često zloupotrebljavale velike sile, huškajući nas na ratove. Želeli smo da braću Sokoloviće istaknemo kao pozitivne primere - rekao je Kusturica.

- Ovogodišnji Vidovdanski dani biće u znaku završetka Prvog svetskog rata - dodao je reditelj.

Bonus video

Branislav Lečić, Espreso intervju

(Espreso.co.rs/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.