UMRO JE U LOS ANĐELESU I ODNEO TAJNU SA SOBOM U GROB: Jedan Bosanac je stvorio najomiljenije Diznijeve crtaće! (VIDEO)
Foto: Printscreen

do sada nepoznata priča

UMRO JE U LOS ANĐELESU I ODNEO TAJNU SA SOBOM U GROB: Jedan Bosanac je stvorio najomiljenije Diznijeve crtaće! (VIDEO)

Sigurni smo da je za njega malo ko čuo, ali je većina sigurno pogledala barem jedan film za koji je on pisao scenarije

Objavljeno:

Pisac priča i scenarija za kultne Diznijeve animirane filmove iz Bosne i Hercegovine otišao je početkom dvadadesetih godina 20. veka i u Holivudu napravio veliku filmsku biografiju, a o njemu se dosad na ovim prostorima nije znalo ništa.

Sigurni smo da je za Ota Englandera malo ko čuo, ali je većina sigurno pogledala barem jedan film za koji je on pisao scenarije, knjige snimanja ili razrađivao priče. Bio je deo kreativnog tima Volta Diznija u vreme dok se ovaj studio razvijao i jedan je od autora koji je radio na filmova koji su danas istorija ovoga studija, ali i svetske animacije uopšte.

Autor je scenarija i priča za brojne kratke animirane filmove iz serije o Miki Mausu, Paji Patku, kao i niza drugih danas anatologijskih crtaća uz koje su odrastale generacije ljubitelja animacije u čitavom svetu.

Takođe, autor je priče i scenarija je za mnoge dugometražne animirane filmove koje ste verovatno gledali. Prvi je početak Diznijeve produkcije dugometražnih filmova i neprikosnoveni klasik na listi najvažnijih filmova svih vremena i, po izboru Američkog filmskog instituta, najbolji animirani film svih vremena – “Snežana i sedam patuljaka” (1937).

Nakon toga dolazi drugi veliki klasik, “Pinokio” (1940), prvi animirani film koji je dobio nekoliko Oskara, te “Fantazija” (1940), za koji je Englander radio segment “Pastoralna simfonija”, po mnogima najbolji deo ovoga takođe kultnog ostvarenja sedme umetnosti. Potom je usledio još jedan klasik, godinu dana kasnije, a to je “Dambo”.

Englander je radio i scenarije za igrane vesterne, “Massacre River” (1949), “The Boy from Indiana” (1950), te kostimiranu istorijsku akciju “The Diamond Queen”, kao i za TV, gde je uređivao neke od Diznijevih projekata.

Umro je od srčanog udara u Los Anđelesu 1969. godine.

Zašto je ova priča o velikom imenu Diznijeve škole animiranog filma važna za nas?

Iz vrlo jednostavnog razloga – Oto Englander je poreklom sa naših prostora, tačnije iz BiH. Ovaj podatak je ostao potpuno nepoznat istoričarima i hroničarima bosanskohercegovačkog filma i tek nedavno ga je veliki slikar i multimedijalni umetnik Ismar Mujezinović otkrio filmskim radnicima.

Naime, Oto je rođen 17. februara 1906. godine u Tuzli, gde je i odrastao. Šturi podaci kažu da je bio sin Jevreja Bele Englandera i Žizele Liske. Početkom dvadesetih godina 20. veka Oto je otišao u Njujork, gde je završio art školu Čester.

Nakon toga, zbog ljubavi prema animaciji, odlazi u Holivud, gde počinje da raditi za Diznijev studio koji se tek razvijao. Bio je u braku sa Ernom Pinto, rođenoj takođe u BiH (Doboj), koja je nakon smrti Ota dočekala duboku starost i umrla u Los Anđelesu 2008. godine.

Bonus video

Intervju sa uličnim umetnicima iz Izraela Dede i Nican Minc

(Espreso.co.rs/ Depo portal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.