Besplatne filmske projekcije do kraja juna širom Srbije!
Foto: Promo

Kraljevo, Vranje, užice, požarevac...

Besplatne filmske projekcije do kraja juna širom Srbije!

Do kraja juna na mapi Slobodne Zone naći će se još 25 gradova i opština u svim krajevima naše zemlje

Objavljeno:

Publika širom Srbije već dva meseca uživa u izvanrednim filmskim ostvarenjima koje je festival Slobodna Zona doneo u njihovo mesto. Ovo je već 12. godina za redom da ovaj filmski festival organizuje Turneju u preko 50 gradova i opština. Pet najboljih filmova sa festivala održanog tokom novembra prethodne godine u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, do sada je potpuno besplatno prikazano u 25 mesta u Srbiji.

Do kraja juna na mapi Slobodne Zone naći će se još 25 gradova i opština u svim krajevima naše zemlje. Među njima nalaze se i Kraljevo, Vranje, Bajina bašta, Mionica, Paraćin, Sombor, Kanjiža, Žabalj, Ruski Krstur, Sjenica, Bor, Petrovac na Mlavi, Kruševac, Sremska Mitrovica, Užice, Gornji Milanovac, Irig, Prokuplje, Odžaci, Požarevac i mnogi drugi.

Turneja u Krupnju
Turneja u Krupnju foto: Promo

Na ovogodišnjem repertoaru Turneje našlo se pet angažovanih filmova - tri dokumentarna i dva igrana. Predvodnik ovogodišnjeg izbora je dokumentarni film "Dan oslobođenja", koji prikazuje čuveni kontroverzni nastup rok grupe Laibach u "poslednjoj komunističkoj diktaturi sveta" – Severnoj Koreji.

Zatim sledi hit evropskih festivala 2017. koji je na Slobodnoj Zoni osvojio Nagradu publike, dokumentarni film "Čavela", o ljubavnici Fride Kalo i večitoj inspiraciji Pedra Almodovara. Treći je uzbudljivi, igrani film "Ćambra", dobitnik Europa Cinemas Label Award na Festivalu u Kanu, koji prati avanturu 14-godišnjaka iz male romske zajednice čija pustolovina počinje nakon što mu brat nestane. Sledeći je igrani film "Crveni pas: pravi plavi" o prijateljstvu i avanturi dečaka i jednog olinjalog psa koji je postao australijska legenda. Peti film na Turneji je dokumentarac "500 godina" koji prikazuje epsku priču koja je dovela Gvatemalu do odlučujuće tačke u njenoj istoriji. Film je rađen iz perspektive većinske starosedelačke populacije Maja I prikazuje teškoće s kojima se borba za pravdu suočava.

Misija Turneje Slobodne Zone jeste decentralizacija kulture sa namerom da se kvalitetan filmski sadržaj ponudi publici u manjim gradovima u kojima bioskopi ne postoje, a kulturna dešavanja su retkost.

Program Turneje i raspored projekcija po gradovima možete pronaći na sajtu freezonebelgrade.org

Bonus video

Branislav Lečić, Espreso intervju

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.