GLEDALI SMO TE KAO OCA, SVI SMO MI TVOJA DECA, HVALA TI... Glumci se opraštaju od profesora Predraga Bajčetića (FOTO)
Foto: Damir Dervišagić

poslednji pozdrav

GLEDALI SMO TE KAO OCA, SVI SMO MI TVOJA DECA, HVALA TI... Glumci se opraštaju od profesora Predraga Bajčetića (FOTO)

Predrag Bajčetić, poznati srpski režiser, glumac, producent i redovni profesor glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, preminuo je u sredu u 84. godini

Objavljeno: 31.05.2018. 16:49h

Na Fakultetu dramskih umetnosti radio je od 1964. godine, a na njegovim klasama bili su neki od naših najboljih glumaca, poput Voje Brajovića, Gorice Popović, Zlate Numanagić, Ljiljane Dragutinović, Slobode Mićalović, Katarine Radivojević, Katarine Žutić, Bojane Maljević i mnogih drugih.

"Predrag Bajčetić je čovek koji je odredio naše sudbine. Svi koji smo bili na njegovoj klasi smatrali smo ga za svojim drugim ocem. Nije imao svoju decu, ali je imao sve nas i hvala mu", rekao nam je Voja Brajović.

Zahvalio mu za sve
Zahvalio mu za sve foto: Nebojša Mandić


Tokom karijere, Bajčetić je bio režiser u Jugoslovenskom dramskom pozorištu do 1965. godine. Kao pomoćni reditelj sarađivao je sa Bojanom Stupicom, Matom Miloševićem, Brankom Gavelom i Tomislavom Tanhoferom. Kao gost u pozorištu Atelje 212, Narodnom pozorištu i pozorištu "Boško Buha" tako je radio. Na sceni Srpskog narodnog pozorišta postavio je "Majku Hrabrost" B. Brehta 1967. godine. Radio je i u Norveškoj, u Oslu je povremeno držao seminare za studente glume i režirao u pozorištu Vort u Moldeu. Kao reditelj i adaptator tekstova radio je za TV Beograd i Radio Beograd.

Jedna od njegovih studentkinja bila je i Gorica Popović, koja ga je posetila dan pre nego što je preminuo.

"Srećna sam što sam ga videla poslednji put. Bio je svestan i lucidan. Nije ga napuštao njegov fantastični mozak, njegov poseban humor. Šalio se i bio duhovit do kraja. Znate, mnogo sam tužna, on je nama bio i više od profesora. Bio je intelektualac, erudita koji nas je naučio svemu, ne samo glumi već i životu. Kao student niste ni svesni koliko vam profesor može predodrediti život. Mislili smo da je prestrog, ali iza toga on je krio divnu, tananu dušu. Nažalost, tek što je potpisao ugovor za knjigu, njegovo kapitalno delo o glumi, otišao je. Ostavio nam je mnogo i na tome mu hvala", rekla nam je Gorica Popović.

Bila je uz njega do samog kraja
Bila je uz njega do samog kraja foto: Dragana Udovičić

Tokom celog dana društvene mreže preplavili su tužni oproštaji studenata, koji postavljaju slike i poslednje pozdrave svom profesoru.

Bojana Maljević

On je bio Bajča, a mi, njegovi studenti, "Bajčini svedoci". Zbogom, predivni profesore!

Glumica je duboko potresena
Glumica je duboko potresena foto: Fonet

Katarina Radivojević

Kao poslednja profesorova klasa imali smo prilike da učimo i nakon završene Akademije. Učio nas je životu. Sa ovog sveta otišao je divan čovek, ali njegova ideja ostala je u svima nama, koliko god da nas njegovih ima. Njegovo životno delo živeće dalje kroz sve nas. Izvlačio je i budio u nama ono najlepše i najuzvišenije.

Iskazala mu veliko poštovanje
Iskazala mu veliko poštovanje foto: Dragan Kadić


Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, uputio je telegram.

"Bajčetić je kao reditelj stasavao uz legendarna imena posleratne teatarske režije, svoj trag ostavio je i kao filmski reditelj, ali je glavninu svog životnog veka proveo svestrano formirajući generacije naših najboljih glumaca. Bio je uvažen kao znalac umetnosti kojoj je posvetio život. Kroz glumačka ostvarenja i sećanja njegovih studenata profesor Bajčetić ostaće i dalje, dugo prisutan", napisao je u telegramu ministar.

Sahrana Predragu Bajčetiću biće održana 5. juna u 12.30 časova na Novom groblju. Datum i vreme komemoracije još nisu utvrđeni.

Bonus video

Glumci o 3. sezoni serije Ubice mog oca

(Espreso.rs/ Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media