DETALJ KOJI JE SVIMA PROMAKAO! U najbolesnijem filmu ove godine pojavljuje se FOTOGRAFIJA KLANJA SRBA IZ JASENOVCA! (VIDEO)
Foto: Wikipedia, Printscreen

film koji je zgrozio publiku

DETALJ KOJI JE SVIMA PROMAKAO! U najbolesnijem filmu ove godine pojavljuje se FOTOGRAFIJA KLANJA SRBA IZ JASENOVCA! (VIDEO)

Reč je o fotografiji koja je potpisana kao "Ustaški stražari ubijaju zatvorenike u logoru Jasenovac"

Objavljeno: 16:04h

Film Larsa Fon Trira "The house that Jack built" koji je prošle nedelje premijerno prikazan na filmskom festivalu u Kanu, a sa čije projekcije je veliki broj gledaoca izašao iz sale jer su im scene mučenja i nasilja bile preodvratne, ima jedan detalj koji je navodno svima promakao, osim Jugoslavu Panteliću, direktoru Jugoslovenske kinoteke.

On je otkrio da se u filmu vidi jedna fotografija iz Jasenovca, ali s obzirom da se film još ne prikazuje u bioskopima, teško je proveriti istinitost njegove tvrdnje.

Pretragom tekstova o filmu nigde se ne pominje da je među brojnim istorijskim fotografijama i ona iz Jasenovca.

Kako je Pantelić ispričao, u filmu, koji je lično gledao u Kanu, pojavljuje se crno bela fotografija na kojoj se vidi scena klanja u Jasenovcu. Fotografija je na Vikipediji potpisana kao "Ustaški stražari ubijaju zatvorenike u logoru Jasenovac".

Ustaški stražari ubijaju zatvorenike u logoru Jasenovac
Ustaški stražari ubijaju zatvorenike u logoru Jasenovac foto: Wikipedia

- Fotografija iz Jasenovca se pokazuje pored brojnih drugih, a sve su prikazane u kontekstu zla koje se pojavljuje u ljudima, a o kojem govori narator filma - rekao je Pantelić.

U filmu se prikazuje čitav niz raznih fotografija iz istorije, a sve redom prikazuju nasilje, rat i krv.

Kako je Fon Trir došao na ideju da u filmu iskoristi fotografiju iz Jasenovca, na kojoj se vide dvojica ustaških vojnika kako u jamu bacaju jednog mladića nije poznato, a za sada je Pantelić jedini koji tvrdi da se fotografija u filmu pojavljuje.

Pantelić isto tako ističe da se fotografija vidi u 'blicu', doslovno milisekundi i da je zbog toga niko nije primetio. Motiv Fon Trira da prikaže Jasenovac u novom filmu, ukoliko je to zaista učinio, verovatno leži u činjenici da je režiser u filmu hteo da prikaže tamnu stranu ljudskog roda i kako je svet kroz istoriju oduvek bio pun nasilja i krvi.

Sve fotografije u filmu prikazuju rat i zlo koje ratovi donose, a među fotografijama ima najviše Hitlerovih.

"The house that Jack built" prati priču hladnokrvnog serijskog ubice sa opsesivno kompulsivnim poremećajem kojeg igra Met Dilon. Film je hronika njegovog delovanja, koji širom Amerike 70-ih godina hvata usamljene muškarce i žene, masakrira ih, a potom njihova tela skladišti u hladnjaču za zamrznute pice.

Bonus video

Glumac Dejan Jelača čita tvitove o sebi

(Espreso.co.rs/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.