RTS plaća Slovencima 220.000 evra da snime film o Hilandaru!
Foto: Fonet

ODREŠILI KESU

RTS plaća Slovencima 220.000 evra da snime film o Hilandaru!

Jedna epizoda dokumentarca o Hilandaru košta čak 10.000 evra

Objavljeno: 19.05.2018. 11:47h
  • 70

Javni servis odrešio je kesu i firmi koja ima predstavništvo i u Beogradu za samo 10 epizoda dokumentarnog serijala o Hilandaru u trajanju od po dvadesetak minuta platio čak 100.000 evra.

A ugovor vredan čak 120.000 evra sa istom firmom sklopljen je i za sedam epizoda, takođe u trajanju od po dvadesetak minuta, o pripremama za Svetsko prvenstvo u Rusiji pod nazivom „U susret Svetskom prvenstvu“.

Upućeni u ovaj slučaj i zaposleni u RTS-u kažu da je to neverovatno bacanje novca i da je potpuno nerealno da jedna epizoda dokumentarca o Hilandaru košta čak 10.000 evra.

- I laici znaju da je snimiti dokumentarni program u i o Hilandaru i više nego jeftino, naročito jer se radi o najobičnijem dokumentarcu, ne ambicioznom i epohalnom. Tamo je ekipi sve obezbeđeno, smeštaj i hrana, nemaju nikakvih troškova za vreme boravka. Ta jedna epizoda realno može da košta od 500 evra do najviše 1.000 evra, uključujući snimanje i montažu - kaže naš izvor. Dodaje da snimanje tih deset epizoda može da traje oko nedelju dana, a da je za montažu potrebno još nekoliko dana...

Sličan slučaj je, navodi, i sa serijalom koji je sniman u nekoliko evropskih gradova i čije emitovanje „Videostroj“ već uveliko najavljuje, a koji će imati samo sedam epizoda.

Jedna epizoda dokumentarca o Hilandaru košta čak 10.000 evra
Jedna epizoda dokumentarca o Hilandaru košta čak 10.000 evra foto: Wikipedia

- Novac koji je izdvojen je zaista ogroman! Zaposleni u RTS-u su besni zbog toga što vrlo dobro znaju da su ti serijali ne dvostruko, nego četvorostruko preplaćeni. I to je sasvim razumljivo, naročito kada se uzme u obzir koliko su oni slabo plaćeni. A i to su sve naše pare od pretplate i ovo se svih nas tiče, šta nas briga za pare koje daje Željko Mitrović učesnicima rijalitija, ali za ovo nas je briga i treba da nas bude briga - kaže naš izvor sa RTS-a.

RTS: Snimano je na atraktivnim lokacijama

U RTS-u, sa druge strane, naglašavaju da je reč o projektima koji su snimani na „atraktivnim lokacijama“.

- Informacija kojom raspolažete o vrednosti oba projekta nije tačna, ali želimo da vas informišemo da je projekat „Hilandar“ prošao konkurs za nezavisne produkcije i da serijal ima 10 epizoda. Serijal „U susret Svetskom prvenstvu“ rađen je u koprodukciji RTS-a i „Videostroja“, ima sedam epizoda, a emitovanje je planirano neposredno pred početak Svetskog prvenstva. Oba serijala snimana su na atraktivnim lokacijama van Srbije. „Hilandar“ je rađen u Grčkoj, dok je serijal „U susret Svetskom prvenstvu“ za potrebe snimanja obišao sve evropske gradove u kojima će igrati naši reprezentativci - navodi se u reagovanju RTS-a.

BONUS VIDEO: Espreso intervju Aleksandar Šešelj

(Espreso.rs / Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media