Svečano otvoren 11. Španski metar! Slede dve nedelje najuzbudljivijih ostvarenja na španskom jeziku!
Foto: Promo

vaša Omiljena španska filmska poslastica

Svečano otvoren 11. Španski metar! Slede dve nedelje najuzbudljivijih ostvarenja na španskom jeziku!

Omiljenu špansku filmsku poslasticu, koja Beograđanima svakog proleća donosi najbolja ostvarenja na španskom jeziku, ove godine otvorio ciklus „Počasna Goja nagrada: Marisa Paredes“

Objavljeno:

Svečanom projekcijom filmova „Đavolja kičma“ Giljerma del Tora i „Svet moje tajne“ Pedra Almodovara, u kojim je zapažene uloge ostvarila čuvena španska glumica Marisa Paredes, sinoć je u Muzeju jugoslovenske kinoteke otvoren 11. po redu Španski metar.

Omiljenu špansku filmsku poslasticu, koja Beograđanima svakog proleća donosi najbolja ostvarenja na španskom jeziku, ove godine otvorio ciklus „Počasna Goja nagrada: Marisa Paredes“ u čast jedne od najpoznatijih španskih glumica. Direktor Instituta Servantes u Beogradu Enrike Kamaćo Garsija proveo je publiku kroz nekoliko decenija dugu karijeru Marise Paredes, podsećajući kako na njeno debitantsko ostvarenje „091 Policija zove“ sa 14 godina tako i na brojne kultne filmove koje je snimila sa Pedrom Almodovarom i drugim španskim rediteljima, ali i na saradnju sa brojnim filmskim umetnicima iz Italije, Francuske, Argentine... Jedan od njenih najpoznatijih filmova je i „Život je lep“ Roberta Beninjija. Marisa Paredes je dobila ovogodišnju počasnu nagrada Goja za svoj doprinos španskoj kinematografiji.

foto: Promo

Posetioce je pozdravio i konzul Ambasade Španije u Beogradu Emilio Ramos, koji je priznao da se uvek iznova iznenadi kada vidi koliko veliko interesovanje vlada za španskom kulturom, što ga čini posebno ponosnim. U imeJugoslovenske kinoteke, domaćina ciklusa filmova posvećenih Marisi Paredes, upravnik ove ustanove Marjan Vujović podsetio je publiku na devedesete godine godine prošlog veka kada se domaća publika zaljubila u Marisu Paredes kroz brojne španske filmove koji su, uprkos lošoj situaciji u zemlji, stizali na reperotare domaćih bioskopa.

Na programu Kinoteke 17. maja naći će filmovi „Divlja deca“ i „Hladno sunce zimi“, dok je 18. maj rezervisan za ostvarenja „Sve o mojoj majci“ i „Pukovniku nema ko da piše“. Španski metar se potom prvi put seli u Dom omladine Beograda, gde će tokom 23. i 24. maja, predstaviti posebno osmišljen ciklus filmova „Ženski ugao“. Ovaj ciklus sastavni je deo redovnog programa Instituta Servantes i odraz je želje da se istakne specifičnost ženske vizure u različitim oblastima španske filmske produkcije. Beogradska publika tako će biti u prilici da pogleda filmove „Mlada“, „Šta sve moraš da uradiš da bi bio normalan“, „Marija Moliner. Širenje reči“ i „Migel i Vilijam“, kao i selekciju kratkometražnih ostvarenja „Riot Girls: Španjolke na kratkom metru“.

Glavni festivalski program „Savremeni film“, koji donosi deset premijernih ostvarenja iz Španije i Latinske Amerike biće otvoren 25. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda projekcijom filma „Noć u kojoj je moja majka ubila mog oca“ slavne španske rediteljke Ines Paris. Nakon filma, Ines Paris će pozdraviti sve posetioce i razgovarati sa njima kako o ovom ostvarenju, tako i o njenoj bogatoj karijeri ali i položaju žena u španskoj, ali i evropskoj filmskoj industriji. Do kraja ovog ciklusa publici će biti predstavljena ostvarenja „Showroom“ i „Prevrtljivi sjaj“ (26. maj); „Obespravljeni“ i „Nevidljiva ruka“ (27. maj); „Stari prijatelji“ i „10.000 km“ (28. maj); „Iluzije d.o.o“ i„Spajanja“ (29. maj); „Ludi od ljubavi“ (30. maj).

Program 11. Španskog metra podržale su ambasade Španije, Argentine, Meksika, Perua i Venecuele u Beogradu. Ulaznice za sve programe u prodaji su na blagajnama ustanova u kojima se filmovi prikazuju, a sve informacije nalaze se na zvaničnom sajtu festivala.

Bonus video

Katarina i Lazar uče novinare Espresa da plešu

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.