UPOZNAJTE KULTURNU I DRUŠTVENU SCENU KOSOVA: Festival Miredita, dobar dan!
Foto: Damir Dervišagić

doprinos odnosu Beograda i Prištine

UPOZNAJTE KULTURNU I DRUŠTVENU SCENU KOSOVA: Festival Miredita, dobar dan!

Festival “Mirëdita, dobar dan!“, jedinstven događaj koji od 2014. godine beogradskoj publici predstavlja kulturnu i društvenu scenu Kosova, biće održan od 30. maja do 2. juna 2018. godine

Objavljeno:

Uz predstavljanje umetnika i izvođača, predstavnika moderne kosovske kulturne scene, cilj festivala je da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica iniciraju promene i stvori tradicija saradnje, kojom će posredno biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Kao i tokom prethodnih godina, posetioci će ovog puta imati priliku da saznaju više o kulturnoj sceni Kosova kroz predstave, performanse, filmove, koncerte i izložbe. Osim toga, deo festivala biće posvećen razgovoru i debati o budućnosti odnosa između Srbije i Kosova i značaju saradnje za dva društva.

Inspiracija za ovaj festival je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac koji predstavlja simbol jedinstva i raskola, ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu.

Festival “Mirëdita, dobar dan!“ zvanično će biti otvoren 30. maja projekcijom filma “Martesa” (“Brak”), reditelja Blerta Zeqiri, filma koji je na Tallinn Black Nights filmskom festivalu u Estoniji film osvojio nagradu kritike i specijalnu nagradu žirija. Tokom četiri dana festivala biće održani i nastup Ansambla “Zanat”, izložba “Between dream and reality”, tribina “Kosovo-Srbija: Šta smo jedni drugima?”, a biće izvedena i predstava “CopeCope” (“Bits and Pieces”).

Ljubitelji vizuelne i savremene umetnosti imeće priliku da pogledaju radove (fotografije) Elize Hodže koji su deo instalacije pod nazivom "Između sna i jave". S druge strane, pozorišna predstava "Cope-Cope" (Bits and Pieces) u režiji Zane Hodže Krasnići prikazuje nam koliko je u kosovsko društvo duboko ukorenjena patrijarhalna paradigma, približavajući nam proces sećanja i transformacije bola. Ove godine, u okviru festivala održaće se i debata: “Kosovo-Srbija: Šta predstavljamo jedni drugima?” gde će govornici/ce razgovarati o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i o onome što ove odnose otežava i narušava.

Festival će se održati na nekoliko lokacija u Beogradu, dok će ulaz na sve događaje kao i prethodnih godina biti besplatan. Više informacija o programu i događajima zainteresovani mogu pronaći na zvaničnom sajtu festivala www.mireditadobardan.com i na “Mirëdita, dobar dan!“ FB stranici.

Festival realizuju Inicijativa mladih za ljudska prava i Integra, u partnerstvu sa Građanskim inicijativama, a uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS).

Bonus video

Ljiljana Stjepanović OBNOVILA godinu u gimnaziji

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.