Čuvenom američkom reditelju beogradski student postavio je pitanje od koga je svima bilo NEPRIJATNO DO BOLA! (FOTO)
Američki režiser Ejbel Ferara rođen je 19. jula 1951. godine u italijanskoj radničkoj porodici u Bronksu. Odgajan je kao katolik, što će kasnije mnogo uticati i na njegov rad, Foto: Espreso

kakav peh

Čuvenom američkom reditelju beogradski student postavio je pitanje od koga je svima bilo NEPRIJATNO DO BOLA! (FOTO)

Ejbel Ferara doputovao je u Beograd na dan otvaranja 11. Beldocs festivala

Objavljeno: 16:40h

Poznati američki reditelj igranih filmova počasni je gost Beldocsa, a na ovogodišnje izdanje festivala donosi svoj dokumentarac "Trg Vitorio" (Piazza Vittorio) u okviru selekcije Međunarodni takmičarski program.

U Velikoj sali Jugoslovenske kinoteke Ferara je danas održao masterklas pod nazivom "Režirati sebe samog: kako održati karijeru filmskog autora?", kojem je prisustvovao veliki broj studenata glume, režije, ali i zaljubljenika u film.

Ejbelu Ferari upravnik Muzeja kinoteke Marjan Vujović dodelio je „Zlatni pečat“ za doprinos kinematografiji. Tim povodom Ferara se kratko obratio prisutnim novinarima rečima:

„Hvala Vam mnogo. Cenim to što prikazujete moje filmove i što ih čuvate kao decu. U Americi ovakvu vrstu nagrada dodeljuju eventualno univerziteti. Nikada mi nije predstavljalo problem ideju pretočiti u film. Srećan sam što sam ovde, zahvalan sam ljudima koji su me pozvali da budem gost festivala.“

Ferara je išao u srednju školu sa Nikolasom Džonom, koji je pisao scenarije za većinu njegovih filmova
Ferara je išao u srednju školu sa Nikolasom Džonom, koji je pisao scenarije za većinu njegovih filmova foto: Espreso

Jedan od najavangardnijih reditelja današnjice, decenijama je gradio karijeru kao nezavisni autor izvan moćnih američkih filmskih studija.

Koliko god da su studiji želeli da ga prisvoje, ostao je dosledan svom avangardnom pristupu filmu, te je tako potpisao neka od kultnih ostvarenja: "The Driller Killer", "Ms. 45", "Kralj Njujorka", "Zli poručnik", "Sahrana"...

Ferara je predavanje u Kinoteci održao u krajnje neformalnoj atmosferi, gde su mahom mladi studenti mogli lično da pitaju proslavljenog reditelja sve što ih zanima o njegovom radu na filmu.

Ekipa našeg portala prisustvovala je predavanju ali, nažalost, bili smo onemogućeni da napravimo video snimak i prenesemo vam delić atmosfere i znanja koje je ekscentrični reditelj podelio s nama.

Ferara je želeo da se maksimalno opusti i samo s prisutnima podeli svoje iskustvo, pa je tražio da se kamere ugase.

Ipak, reditelj je bio do te mere neposredan da je jednom od studenata filma, a verujemo i svima prisutnima u sali, bilo izuzetno neprijatno kad je pomenuo Ferarino religijsko opredeljenje.

Verovatno zaobišavši podatak da je veliki majstor filma 2007. godine iz katoličanstva prešao na budizam, ovaj momak je nespretno Feraru nazvao katolikom, što se ovom nimalo nije svideo.

Student je pocrveneo, krenuo da zamuckuje, zaboravio da priča engleski, a iskusni reditelj je na kraju samo zaobišao njegovo pitanje.

Fotografije sa predavanja
Fotografije sa predavanja foto: Espreso

Bonus video:

Zabranjeno pušenje o Titu

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.