DAN KAD SE HIČKOKU POKVARIO AUTO U JUGOSLAVIJI: Neispričana priča o velikom geniju
Alfred Hičkok, Foto: Wikipedia

IMAO JE SAMO 15 GODINA

DAN KAD SE HIČKOKU POKVARIO AUTO U JUGOSLAVIJI: Neispričana priča o velikom geniju

Hičkok je tad bio poznat zbog svojih filmova “Psiho” i “Ptice”, koji su se prikazivali u Jugoslaviji, no o putu kroz Hrvatsku mediji nisu pisali

Objavljeno:

Veljko Despot, hrvatski diskograf i novinar imao je tek 15 godina kad je saznao da će simpatični reditelj, Alfred Hičkok, prenoćiti u hotelu Esplanade.

Hičkok je tad bio poznat zbog svojih filmova “Psiho” i “Ptice”, koji su se prikazivali u Jugoslaviji, no o putu kroz Hrvatsku mediji nisu pisali. Budući da nije smeo da ga čeka u predvorju, Veljko se vrzmao po Mihanovićevoj ulici.

- U jednom trenutku ugledao sam ga kako ide iz smera Gajeve. Bilo je to lako zbog prepoznatljivog i karakterističnog lika koji sam poznavao iz tad retkih novinskih fotografija i legendarnih cameo pojava u njegovim filmovima - prisetio se Despot.

Hičkok, koji je tad imao 64 godine, bio je u društvu žene Alme. Veljko je uspeo na školskom engleskom da kaže "dobar dan" i da ga zamoli za jedan autogram.

- Rado se odazvao i zaustavio. Pružio sam mu svoje Pelikan nalivpero i svesku. Oboje su bili vrlo dragi i pričljivi, nigde nisu žurili. Kao da im je bio zanimljiv ovaj susret s jednim lokalnim dečkom - ispričao je Despot.

Taj susret za pamćenje trajao je pola sata. Koliko je uspeo zapamtiti, Hičkok ga je dubokim glasom pitao koliko ima godina, živi li u gradu, u kakvu školu ide i još neka pitanja. Za uspomenu, koju čuva još i danas, reditelj mu je skicirao svoj autoportret i uz njega napisao “Veljko”.

- U jednom trenutku upitao me znam li za automehaničarsku radionicu u blizini. On i supruga, rekao je, putuju svojim autom kome treba možda otkloniti neki manji kvar. Kako sam iz Gajeve ulice, na čijem početku kod Trga i danas živim, uputio sam ga na obližnju radionicu na glasu, Ivekić, koja se nalazila pri dnu Gajeve ulice u dvorištu na broju 47. Vodio ju je gospodin Ante Ivekić, kod nas tad najugledniji "doktor" za automobile, posebno Opele - rekao je Veljko.

Žena za volanom

Ivekići su mu inače bili porodični prijatelji i znao je da ne može da pogreši odvede li ih tamo po pomoć. Hičkok ga je zamolio da mu pokaže put do radionice, pa su oboje krenuli peške. Za volan tad luksuznog Lincoln Continentala sela je žena Alma, te ga izvezla s parkinga hotela. Lagano je ušla u Gajevu, te vozila za mužem.

- Putem smo pričali, a on se stalno šalio. Kad smo stigli, Hičkok je na ulici supruzi pomogao rukama pokazujući kako da se pažljivo s tom krstaricom uveze u haustor i zatim u dvorište s radionicom - ispričao je Despot.

Tamo ih je ostavio, te su se pozdravili, a oni su mu još jednom zahvalili za pomoć. Veljko je ushićeno pošao kući kako bi sačuvao uspomenu.

- Gospodin Ante Ivekić posle je rado prepričavao kako se, razumljivo je, strahovito iznenadio kad je ugledao Alfreda Hičkoka na ulazu u svoju radionicu. Dakako, odmah ga je prepoznao. Ne znam kakav je bio kvar na autu, ali sam posle čuo iz njegove priče da je bilo nešto sitno i nije dugo trajalo da se otkloni. Dok se automobil popravljao, Hičkok je izradio još jedan autoportret koji je poklonio Ivekićevoj supruzi Radi. Nakon popravke par se zaputio prema Beogradu. Jedine fotografije tog reditelja u Hrvatskoj uspeo je da snimi pokojni fotograf i umetnik, Ante Brkan. Ulovio ga je pored automobila u Zadru, u kome su prenoćili. Fotografije čuvaju u Galeriji umetnina Narodnog muzeja Zadar.

Inače, automehaničarska radionica Ivekić danas ne radi. Zatvorena je 2001, nacionalizovani prostor vraćen je vlasnicima, a mehaničar je preminuo 2013. Radionica je imala dugu istoriju, te je bila jedna od najpoznatijih u Zagrebu i široj okolini. Otvorena je 1947, a Ivekić je tamo došao kao šegrt. Kasnije je preuzeo radionicu, u kojoj je odgajao naraštaje mehaničara. Voleo je da se skija, pa je servisirao i žičaru na Sljemenu. Svedok tog doba je i Ljiljana Liber, koja u Gajevoj živi od djetinjstva.

Sve brzo popravio

- Dok smo se kao deca igrali na ulici, tu bi nekad prošao tek jedan automobil dnevno. Na ulazu je nekad visila tabla koju su kasnije uklonili. Sećam se da je Ivekić u svojoj radionici bio doslovno od jutra do mraka - kaže Liljana.

U haustor su na popravak dolazili gotovo svi saborski zastupnici. Znali su da će rešiti kvar jer je Ivekić imao veliko skladište delova.

- Ivekić je završio Strojarski fakultet. Bio je pristojan i šarmantan i pravi gospodin. Znao je engleski, nemački, italijanski i francuski - opisala je Liljana nekadašnjeg suseda.

Bonus video Espreso intervju: Dana Vulin

(Espreso.co.rs/ 24sata.hr/ Bogdan Blotnej)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.