NEKADA SU NJEGOVI FILMOVI BILI ZABRANJIVANI, a sada je preko 20 ostvarenja Želimira Žilnika dostupno za gledanje putem interneta!
Želimir Žilnik je jedan od naših najznačajnijih nezavisnih reditelja, Foto: Printscreen

Mnogi od ovih filmova su retko prikazivani

NEKADA SU NJEGOVI FILMOVI BILI ZABRANJIVANI, a sada je preko 20 ostvarenja Želimira Žilnika dostupno za gledanje putem interneta!

Mnogi od ovih filmova su retko prikazivani i po prvi put su dostupni za ovakav vid gledanja

Objavljeno:

Kao deo aktuelne izložbe „Građani iz sjene“, više od dvadeset filmova Želimira Žilnika će u periodu između 22. aprila i 6. maja biti dostupni za gledanje putem interneta. Mnogi od ovih filmova su retko prikazivani i po prvi put su dostupni za ovakav vid gledanja.

Filmovi ukazuju na različite periode i različite uslove rada unutar Žilnikovog opusa. Organizovani su unutar pet odeljaka, i svaki od filmova će biti dostupan za gledanje tokom dve nedelje trajanja izložbe.

Opisi filmova su sastavljeni pomoću materijala koji je pružio Želimir Žilnik, prvenstveno kroz nekoliko dugih razgovora u Novom Sadu i Zagrebu, koji su trajali tokom više meseci.

To su priče koje prate radoznalost kustosa oko Žilnikovih sećanja na iskustva u izradi svakog filma, koje je strpljivo i velikodušno delio. Kako su lični tragovi poput ovih otvarali buduća istraživanja i tumačenja, poseban način njihovog sakupljanja, ukoliko ga je bilo, Želimir je opisao sa još jednom pričom: “Kao što je Mao Cedung rekao svom nasledniku Hua Guofengu: Sa vama odgovornim za posao, ja se mogu opustiti.”

Žilnik je pažnju na sebe privukao još 1960-ih godina filmovima "Nezaposleni ljudi" i "Rani radovi", za koje je dobio i međunarodne nagrade.

Tokom 1970-ih bio je kritikovan na ideološkim osnovama i njegovi filmovi bili su zabranjivani u SFRJ.

Bonus video

Jedini SRPSKI ŽENSKI DEATH METAL BEND za Espreso: Ljudi dolaze na naše svirke ne bi li videli to čudo

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.