DIVLJA, ZASTRAŠUJUĆA I ANDROGINA: Dokumentarni film o Grejs Džouns na šestom Beogradskom irskom Festivalu
Divlja, zastrašujuća i androgena – Grejs Džouns, Foto: Promo

Beogradski irski festival

DIVLJA, ZASTRAŠUJUĆA I ANDROGINA: Dokumentarni film o Grejs Džouns na šestom Beogradskom irskom Festivalu

Publiku očekuju najznačajnija i najnovija filmska ostvarenja iz Irske, predavanja i izložbe, koncerti, pozorišne predstave, radionice i drugi atraktivni kulturni događaji

Objavljeno: 11:51h

U okviru predstojećeg 6. Beogradskog irskog festivala (9-18. mart), biće prikazan nesvakidašnji dokumentarni film Sofi Fajns o Grejs Džouns, jedinstvenoj figuri čiji je uticaj na popularnu kulturu nemerljiv.

Veća od života, divlja, zastrašujuća i androgena – Grejs Džouns (Grace Jones) igra sve ove uloge. Ipak, ovde je otkrivamo kao ljubavnicu, ćerku, majku, pa čak i baku, dok se razotkriva pred našim pogledom i dozvoljava nam da razumemo šta sačinjava njenu masku. Scena je mesto gde se otelotvoruju njeni najekstremniji aspekti i gde se oslobađa njena dramska imaginacija.

Grace Jones: Bloodlight and Bami
Grace Jones: Bloodlight and Bami foto: Promo

U filmu „Grace Jones: Crveno svetlo i hleb“ (Grace Jones: Bloodlight and Bami) možemo videti jedinstvena izvođenja kultnih hitova kao što su „Slave To The Rhythm” ili „Pull Up To The Bumper”, kao i novije autobiografske numere „Williams’ Blood” i „Hurricane”. Ove lične pesme povezuju nas sa porodičnim životom Grejs Džouns, dok pratimo putovanje kroz Jamajku, otkrivajući njene korene i priču o njenom traumatičnom detinjstvu. Njeni nastupi se tematski provlače kroz film, a „Love is the Drug“ izvedena u stilu arije nas dovodi do završnih i najdirljivijih scena. Ovo je Grejs koju ne poznajemo, neko ko nas podseća šta zaista znači biti živ.

„Grace Jones: Crveno svetlo i hleb“ biće prikazan 13. i 17. marta u Kinoteci (Kosovska 11) u okviru Irske filmske nedelje predstojećeg 6. Beogradskog irskog festivala.

Kuriozitet je da je Sofi Fajns (Sophie Fiennes) rođena sestra glumaca Josepha i Ralpha Fiennesa.

Program predstojećeg Beogradskog irskog festivala inspirisan je Evropskom godinom kulturne baštine, za koju je 2018. proglašena od strane Evropskog parlamenta, pa publiku očekuju najznačajnija i najnovija filmska ostvarenja iz Irske, predavanja i izložbe, koncerti, pozorišne predstave, radionice i drugi atraktivni kulturni događaji, kao i niz zanimljivih gastronomskih dogodovština.

Beogradski irski Festival organizuje irski novinar sa srpskom adresom Jas Kaminski u saradnji i uz podršku institucija i partnera: Ambasada Republike Irske u Atini, Irish Honorary Consulate (Srbija), Irski filmski institut, Culture Ireland, delegacija Evropske Unije, EU Info centar, Grad Beograd, CRH, BPI, Agri Business Partner, Comtrade, Jameson, Guinness, Turistička organizacija Beograda, Jugoslovenska Kinoteka i druge kulturne institucije i partneri bez kojih održavanje Beogradskog irskog Festivala ne bi bilo moguće.

Bonus video:

Sergej Ćetković: Sebe sam zvao Sting u srednjoj školi

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.