POZVALI SMO JEDINE ŽIVE POTOMKE NEMANJIĆA: Evo šta oni misle o seriji koja je snimljena o NJIHOVOJ PORODICI!
Foto: Profimedia, Wikipedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

najbolji kritičari

POZVALI SMO JEDINE ŽIVE POTOMKE NEMANJIĆA: Evo šta oni misle o seriji koja je snimljena o NJIHOVOJ PORODICI!

Da li ste očekivali ovakve reakcije?

Objavljeno: 22:27h
Jelena Jovanović

Serija "Nemanjići" je od početka emitovanja naišla na velike kritike u široj, ali i stručnoj javnosti. Mnogi priznaju da je serija ubrzana, i da su izbačene neke sporne istorijske nedoslednosti.

Međutim, i dalje ima onih koji smatraju da ni ove ispravke nisu dovoljne i da su suštinske greške i dalje tu, poput upotrebe modernog jezika, beogradskog akcenta, slabe glume Mladena Nelevića, istorijske netačnosti, a Vojinovu naraciju upoređuju s časom istorije za decu...

Kako su primetili oni koji su pomno gledali ovu seriju produkcija je omanula i u biranju enterijera. Tako su za snimanje jedne od scena u kojoj je Sveti Sava, njega snimili ispod freske Svetog Save i njegovog oca Simeona.

Upravo iz ovih razloga smo pozvali poslednje Nemanjiće u Srbiji kako bi saznali šta oni misle o seriji koja je izazvala najviše kontroverzi do sada.

Vojislav Nemanjić (Kragujevac)

Vojislav Nemanjić živi u Kragujevcu, i potomak je loze Nemanjića. On za Espreso kaže kako je ponosan na svoje poreklo.

SERIJA NEMANJIĆI
SERIJA NEMANJIĆIfoto: Fonet

- Moja porodica je prebegla iz Crne Gore, i mi smo prema priči moje strine koja je živela blizu 100 godina, daleki potomci loze Nemanjića.

Takođe, Vojislav je dao i svoj sud o seriji "Nemanjići".

Sviđa mi se serija, smatram da je verno dočarana. Mislim da je gluma odlična, i da je sve prikazano kako treba. Video sam grešku sa Sveti Savom, ali ne smatram da je to toliki problem. Narod treba da nastavi da gleda seriju, a to ću i ja uraditi, tvrdi ovaj Nemanjić.

Miloš Nemanjić (Beograd)

Miloš Nemanjić je bio rođeno dete pukovnika Velimira Nemanjića i njegove žene Danice, ali je nažalost pokojni.

SERIJA NEMANJIĆI
SERIJA NEMANJIĆIfoto: Printscreen

Sa svojom suprugom ima usvojenog sina Dejana Nemanjića, Velimira Nemanjića i ćerku Jelenu Nemanjić. Takođe ima petoro unuka.

Njegov devetogodišnji unuk Bogdan nam je rekao kako ga u školi često pitaju za lozu Nemanjića i on vrlo rado odgovara na sva pitanja jer ga zanima sve o svom poreklu. Ponosi se svojim prezimenom i obožava istoriju.

Njegova supruga nam je ispričala kako je njen pokojni suprug, Miloš Nemanjić usvojio njeno vanbračno dete i ostavio mu kuću što govori o tome kakav je čovek bio. Takođe, ona je tek nakon njegove smrti pronašla svesku sa stablom Nemanjića koju je čuvao među intimnim stvarima stvarima.

Prema poslednjim informacijama koje je moj suprug pronašao, datiramo iz 1121. godine od potomaka Zavide. (11. vek). Znam da je moj suprug vodio poreklo od pradede koji je bio iz Bačke, a mnogi Nemanjići su bili raštrkani po Evropi i američkim dvorovima, tvrdi Miloševa supruga.

Zoran Nemanjić (Žitište)

Zoran Nemanjić iz Žitišta nije siguran na koji tačno način potiče od čuvene loze Nemanjića jer nije mogao da dođe do relevantnih podataka.

SERIJA NEMANJIĆI
SERIJA NEMANJIĆIfoto: Printscreen/youtube

Ipak, on je izneo svoj stav kada je u pitanju serija "Nemanjići".

Serija mi se uopšte ne dopada, rađena je na amaterskom nivou bez istorijskih činjenica i sa puno gafova. Jedan od najvećih je onaj kada se Rastko Nemanjić zamonašio ispod freske Svetog Save i njegovog oca Simeona, priča Zoran Nemanjić.

On je dodao da nije mogao da odgleda poslednju epizodu do kraja i naglasio je kako seriju više neće gledati.

Poslednji Nemanjići su jasno izneli svoj stav kada je u pitanju serija koja je izazvala lavinu komentara na društvenim mrežama. Najbrojniji su upravo oni koji kritikuju seriju. Najglasniji kritičari tvrde kako serija treba detaljno da obrađuje taj istorijski period, a ne da prikazuje amaterizam sa "10 ćopavih konja".

Jedan od najčešćih komentara je i da je RTS trebao da napravi jedan kvalitetan dokumentrac za predviđen budžet koji bi kako kažu svakako bio korisniji, nego ovako snimnjena serija.

Pogledajte bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.