HRVATI NAS RAZBILI! Zašto serija Hrvatski kraljevi izgleda KAO GAME OF THRONES, a naši Nemanjići SIROTINJSKI? (VIDEO)
Hrvatski kraljevi vs. Nemanjići, Foto: Printscreen

koja razlika!

HRVATI NAS RAZBILI! Zašto serija Hrvatski kraljevi izgleda KAO GAME OF THRONES, a naši Nemanjići SIROTINJSKI? (VIDEO)

Samo čekamo da Bosanci snime seriju o njihovom kralju Tvrtku, pa da se zakopamo u zemlju

Objavljeno: 14:58h
Marija Ivetić

Jedna od najvažnijih evropskih dinastija Srednjeg veka koja je osnovala moćnu srpsku državu, crkvu i jezik, čiji se porodični grb, beli dvoglavi orao na crvenom polju, dan danas nalazi na grbu Republike Srbije, dinastija u odnosu na koju junaci "Igre prestola" deluju smešno, žestoko je, sudeći po kritikama gledalaca, banalizovana u seriji "Nemanjići - rađanje kraljevine".

Najskuplji projekat u srpskoj kulturi doživeo je potpuni fijasko, a sveta loza Nemanjića prikazana je kao trećerazredna fela kraljeva, koji govore "dorčolskim" žargonom s kraja 20. veka, "pričvrljavaju se", izgledaju kao da ih je poplava izbacila...

I dok smo mi tako lepo udesili naše Nemanjiće, Hrvati su napravili seriju o svojim kraljevima, koji su po svim kriterijumima daleko, daleko ispod značaja koji su istorijski imali Nemanjići.

Ali, oni su je snimili kako treba. U seriji "Hrvatski kraljevi" vladari Trpimir, Tomislav, Stjepan Držislav, Petar Krešimir IV, Zvonimir i mnogi drugi veličani su svaki ponaosob kao da su bili vladari celog sveta.

Serijal 'Hrvatski kraljevi
Serijal "Hrvatski kraljevi" je specifičan igranodokumentarno-obrazovni projekt, koji se sastoji od sedam 50-minutnih epizoda foto: Printscreen

Korišćena je najmodernija kompjuterska 3D tehnologija (umnožavanja vojski, izrade zgrada, brodova i sličnih objekata), izrađeno je nekoliko stotina istorijskih kostima, napravljena su cela izvorna srednjevekovna sela u Liki i Zagvoždu, a korišćena je HD i HD high-speed tehnologija snimanja.

U izradi serije učestvovalo je gotovo hiljadu ljudi, a iako je serija igrano-dokumentarnog tipa, u njoj ne glumi nijedan profesionalni glumac, što je rezultovalo prirodnim i uverljivim reakcijama amatera i "glumaca" sa sela koji su se izvrsno snašli pred kamerama.

O ozbiljnosti ove HRT-ove produkcije jasno svedoče i rekonstrukcije enterijera starohrvatskih crkvi u prirodnoj veličini, što je jedini takav poduhvat u istoriji hrvatske kulture.

Tako su u studijima sagrađene crkve sv. Dujma, sv. Petra i Mojsija, sv. Marije kod Knina, biogradske bazilike, benediktinske crkve u Rižinicama, sv. Marte iz Bijaća, solinskog kraljevskog mauzoleja...

Narator govori u akademskom tonu koji daje ravnotežu naglašenoj epici, a savremeni izrazi kao što su "pričvrljiti" i neispravne gramatičke fraze kao što je "čak štaviše", nisu se potkrali hrvatskim scenaristima.

Iako je puno novca uloženo u obe serije i sami ćete videti kolika je razlika u konačnom proizvodu.

Nijedna, naravno, ne može da se meri s čuvenom "Igrom prestola", ali tužno je što je materijal koji su "Nemanjići" imali na raspolaganju bio i više nego bogat, znatno bogatiji od "Hrvatskih kraljeva", a konačni rezultat je poražavajući po nas.

Postavlja se onda logično pitanje zašto, pobogu, hrvatska serija (snimljena pre 6 godina) izgleda kao "Game of Thrones", a naši Nemanjići deluju kao da su snimani 1968. godine?!

U TV projekat 'Nemanjići
U TV projekat "Nemanjići" uloženo je mnogo truda i sredstava, ali ishod nije nimalo dobar foto: Printscreen

Na sve to, u Nemanjićima glumi ozbiljna glumačka ekipa, koje su hrvatski amateri bez problema pokosili uverljivom glumom, a kao šlag na tortu leglo nam je i 2,87 miliona evra koje smo potrošili na čitav projekat.

Kako smo imali priliku da vidimo, funkcija naše serije uopšte nije da zabavi gledaoce i pruži im uzbuđenje, već da predstavi određenu ideologiju, donese ličnu dramu, bratoubilački rat, romansu, neverstvo, a ima i ozbiljnu političku dimenziju.

Sve je to divno i krasno, ali od epskog spektakla nema ni traga ni glasa, a gledaoci mogu da se uzbude jedino od besa zbog neuspelog projekta i netačnog tumačenja istorije.

Bonus video:

ESPRESO TVITER: Marko Kon u obračunu s tviterašima


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.