MISTERIJA SERIJE NEMANJIĆI: Stefan Prvovenčani voleo je ženu po imenu Raška, ali za nju ne zna niko!
Snimanje serije Nemanjići, Foto: Fonet

oVO NISTE ZNALI!

MISTERIJA SERIJE NEMANJIĆI: Stefan Prvovenčani voleo je ženu po imenu Raška, ali za nju ne zna niko!

Veliki Stefan Nemanja i njegova žena Ana imali su tri sina - najstarijeg Vukana, srednjeg Stefana, koji će postati poznat kao Prvovenčani, i najmlađeg Rastka nemanjića

Objavljeno: 18:18h

Nada Šargin u seriji "Nemanjići - Rađanje kraljevine" igra prelepu Rašku, "usvojenu sestru Stefana Prvovenčanog". Međutim, njeno ime ne pominje se nigde u istoriji.

- O Raški nisam ništa znala, pa čak ni da postoji, dok nije krenulo istraživanje o ulozi.

Priznajem da sam nakon pročitanog scenarija mislila da je izmišljen lik, međutim, o ženama se malo pisalo i istraživalo u tadašnjoj istoriji.

Uglavnom su tragovi ostajali o muškarcima i ponekoj ženi.

Zanimljivo je da se tek sada otkrivaju neke stvari o Raški, ali i o Stefanu - najavila je Nada Šargin u jednom intervjuu koji je dala tokom snimanja serije. Kako je rekla, uloga Raške je da pokaže koliko su sestre bile važna podrška vladarima.

Stefan Prvovenčani je imao tri brata i bar dve rođene sestre. Po nekim izvorima i više.

Veliki Stefan Nemanja i njegova žena Ana imali su tri sina - najstarijeg Vukana, srednjeg Stefana, koji će postati poznat kao Prvovenčani, i najmlađeg Rastka nemanjića, koji će postati poznat kao Sveti Sava.

Imena sve trojice zlatnim slovima ispisana su u slavnoj srpskoj istoriji.

Međutim, situacija je drugačija kad je reč o ćerkama Stefana Nemanje.

Pominju se tri, od kojih se jednoj ni ime ne pamti.

Mada, i priče o druge dve su prilično nepouzdane i šture.

Jefimija je bila udata za Manojla Anđela, koji se kasnije proglasio carem Soluna; nažalost, preminula je brzo nakon sklapanja braka.

Druga je navodno, bila Elena, koja se sa samo 13 godina udala za bugarskog vladara Ivana Asena, a nakon njegovog ubistva se zamonašila i uzela ime Evgenija.

Mada, istoričari još nisu saglasni da li je to ta Elena ili neka druga Helena. A tu je i ta ćerka nepoznatog imena, koja se udala za plemića iz Skoplja i postala majka bugarskog cara Konstantina I. Mada, i to je pitanje...

U svakom slučaju, čini se da nijedna od njih nije Raška iz serije, najavljena kao "usvojena sestra" srpskog vladara.

Priču o njoj dodatno je zakomplikovao Gordan Mihić, koji je nagovestio da odnos između Raške i Stefana nije baš bio odnos brata i sestre.

- Nisam pravio istorijsku čitanku, već dramsku seriju, ali su sve te ličnosti o kojima pišem postojale i sva zbivanja u vezi sa njima zaista dogodila, osim nekih stvari.

Recimo, za Stefana Prvovenčanog se kaže da se tri puta ženio i da se ne zna ime te treće nepoznate žene. Ja sam od nje stvorio Rašku, koju je bezmerno voleo, ali je morao da se s njom rastane da bi se oženio Anom Dandalo kad mu je zapretilo sa svih strana.

Morao je brakom da se veže za Veneciju da bi dobio pomoć.

On je tražio krunu 20 godina i da ga venča papa i tek je te godine kada se oženio Anom dobio krunu - ispričao je Mihić.

Što se tiče ljubavnog života Stefana Prvovenčanog, zabeleženo je da mu je prva žena bila vizantijska princeza Evdokija Anđel, a druga Ana Dandalo. S Evdokijom se razišao oko 1201. godine, a Ana se udala za njega 1217. godine, realno je da je i pored njih imao neke žene, koje je možda i voleo, ali verovatno nisu bile dovoljno bitne u kontekstu političkih okolnosti da bi ih istorija uvažila.

Usput, ime Raške Nemanjić pojavilo se i na Vikipediji - kao "izmišljeni lik usvojene ćerke Stefana Nemanje u seriji Nemanjići — rađanje kraljevine".

I prilično je to nespretan opis te nežne i hrabre žene, kako ju je Nada Šargin opisala, nadamo se da će se razvijati vremenom.

Jer, od Raške očekujemo da bude mnogo više - ona je lik koji bi u sebi mogao da ponese priču o svim drugim nežnim i hrabrim ženama, bezimenim sestrama i ljubavnicama, majkama i ćerkama, velikim ženama koje su činile živote velikih ličnosti naše prošlosti, a koje je istorija izbrisala.

Pogledajte bonus video :

(Espreso .rs / Noizz.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.