Predstavljamo vam žiri Glavnog takmičarskog programa 46. FEST-a
Glavni žiri, Foto: Promo

ozbiljna ekipa

Predstavljamo vam žiri Glavnog takmičarskog programa 46. FEST-a

Glavni takmičarski program 46. FEST-a čini 16 ostvarenja iz Mađarske, Danske, Irana, Kine, Argentine, Libana, Grčke, Hrvatske, SAD, Rusije, Italije i Švajcarske

Objavljeno:

Najbolji film iz ove selekcije poneće priznanje Beogradski pobednik, a biće dodeljene i nagrada žirija, nagrada za najbolju režiju, scenario, glavnu mušku ulogu, glavnu žensku ulogu kao i najbolji debi.

O pobednicima će odlučivati internacionalni petočlani žiri kojim će predsedavati Milčo Mančevski, a u nastavku vam predstavljamo sve članove žirija. PREDSEDNIK ŽIRIJA: MILČO MANČEVSKI REDITELJ, MAKEDONIJA/SAD

Milčo Mančevski je makedonski reditelj, scenarista, fotograf i umetnik koji živi i radi u Njujorku. Njegov debitantski dugometražni film Pre kiše (Pred doždot, 1994) bio je nominovan za nagradu Oskar, a osvojio je Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji, kao i nagrade FIPRESCI i Independent Spirit i još trideset drugih priznanja. Njujork tajms uključio je ovo ostvarenje na listu „1000 najboljih filmova ikada snimljenih”.

Mančevski je režirao još četiri dugometražna filma – Bikini Mun (2017), Majke (Majki, 2010), Senki (2007) i Dust (2001), jednu epizodu serije The Wire (HBO) i pedeset kratkih formi, uključujući učešće u projektu Venice Feature Reloaded (2013) segmentom pod nazivom Thursday. Njegov poslednji film, Bikini Mun, biće prikazan u okviru selekcije "FEST predstavlja."

JOVAN JOVANOVIĆ REDITELJ, SRBIJA

Rođen je u Beogradu 1940. godine. Diplomirao je režiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju srednjemetražnim igranim filmom Izrazito ja, koji je proglašen najboljim filmom u svim kategorijama na Festivalu mladih autora u Njujorku. Njegov kratkometražni dokumentarni film Kolt 15 Gap (1971) nagrađen je na festivalima u Oberhauzenu, Utrehtu, Beogradu. Najvažniji Jovanovićevi dokumentarni filmovi su: Revolucija koja teče (1972), Radni ljudi umetnici (1975), Narkomani (1976), Čovek koji je pravio sisteme (1990), Vukovar zašto (1991). Njegovi najvažniji igrani filmovi su Izrazito ja (1969), Mlad i zdrav kao ruža (1971), kao i film Pejzaži u magli (1984), koji će biti prikazan u okviru selekcije "FEST klasik."

ELMA TATARAGIĆ SELEKTOR FESTIVALA, PROFESOR, BOSNA I HERCEGOVINA

Elma Tataragić rođena je u Sarajevu 1976. godine. Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu 2001. Jedan je od osnivača Sarajevo Film Festivala, na kojem je selektor Takmičarskog programa. Od 2002. predaje scenario na Akademiji scenskih umetnosti Sarajevo, a objavila je i knjigu "Stil filmskog scenarija" 2011. godine. Članica je Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine i Evropske filmske akademije.

Sarađivala je na brojnim filmovima kao što su Prvo smrtno iskustvo, Sjever je poludio, itd. Koscenarista je i producent igranog filma Snijeg, koji je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Kanu 2008. Godine 2016. završila je kratki igrani film Sjećam se koji je uspešno prikazan na festivalima širom sveta, a 2017. na Filmskom festivalu u Berlinu premijerno je prikazan film Kada dan nije imao ime (Koga denot nemaše ime), Teone Mitevske, za koji je napisala scenario.

MILA TURAJLIĆ REDITELJKA, SRBIJA

Mila Turajlić rođena je 1979. u Beogradu. Studirala je na London School of Economics, kao i na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Iskustvo je stekla radeći na filmovima kao što su Apocalypto, Fade to Black i Brothers Bloom, a od 2005. je producent festivala dokumentarnog filma Sedam veličanstvenih u Beogradu.

Njen debitantski dokumentarni film Cinema Komunisto premijerno je prikazan na IDFA festivalu (International Documentary Film festival Amsterdam) 2010, a osvojio je 16 nagrada širom sveta, uključujući i nagradu Zlatni Hugo na festivalu u Čikagu. Njen drugi dokumentarni film, Druga strana svega (2017), prikazan je na TIFF, filmskom festivalu u Torontu, a na IDFA festivalu je osvojio nagradu za najbolji dugometražni film.

GORDAN KIČIĆ GLUMAC, SRBIJA

Gordan Kičić je rođen 1977. godine u Beogradu. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Predraga Bajčetića, 2001. godine. Stalni je član ansambla Pozorišta Atelje 212 od 2009. godine. Ostvario je zapažene uloge u filmovima Ustanička ulica, Kako su me ukrali Nemci, Turneja, Sedam i po, Kad porastem biću Kengur, serijama Lisice, Sva ta ravnica, Jagodići, Senke nad Balkanom...

Za svoja dostignuća na filmu i u pozorištu osvojio je brojne nagrade- "Car Konstantin" na Filmskim susretima u Nišu za ulogu u filmu Mala noćna muzika, Velika povelja za ulogu u filmu Nataša, "Zoranov brk" na Danima Zorana Radmilovića u Zaječaru za ulogu Samoubice I u predstavi Nevinost, kao i nagrada TV Novosti "Zoran Radmilović" za glumačku bravuru na Festivalu Sterijino pozorje, za ulogu Vufa u predstavi Kosa.

Bonus video:

ESPRESO TVITER: Marko Kon u obračunu s tviterašima

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.