ZAŠTO JEDINO HRVATI NEĆE DA EMITUJU SENKE NAD BALKANOM? Pavelić je prikazan kao SMEŠNI NAPUHANKO, a radnja serije... (VIDEO)
Bjelogrlić je okupio zanimljiv tim pisaca koji je u seriju uneo sve teme koje fasciniraju i uzbuđuju srpske medije, Foto: Printscreen

ocrnili nam seriju?

ZAŠTO JEDINO HRVATI NEĆE DA EMITUJU SENKE NAD BALKANOM? Pavelić je prikazan kao SMEŠNI NAPUHANKO, a radnja serije... (VIDEO)

Bjelogrlić je od Beograda 20-ih stvorio svojevrsni surogatni identitet za Srbiju danas

Objavljeno: 10:37h

Dobar deo Srbije živeo je u groznici "Senki nad Balkanom" punih deset nedelja, sve do poslednje epizode emitovane krajem prošle nedelje. Najskuplja televizijska serija ikad proizvedena u Srbiji barem je jednom postigla očekivano: bila je primećena i gledana. Iako nije za svačiji ukus, najveća zanimljivost popularne serije predstavlja istorija koja se priča kroz nju.

Ova kostimirana istorijsko-kriminalistička serija autora i producenta Dragana Bjelogrlića tokom jeseni i zime pretvorila se doslovce u temu broj jedan.

Bjelogrlić je od Beograda 20-ih stvorio svojevrsni surogatni identitet za Srbiju danas. Taj Beograd je prava metropola, grad vojne i finansijske moći, banaka, ministara i generala, kocke, opijuma i (ponajviše) alkohola, ali i grad terorista. Nasuprot toj slici, Bjelogrlićeva serija prikazuje i drugi, periferni Beograd kao svojevrsni prigradski Deadwood u kojem vladaju makroi, šverceri i ulični kodeks.

Za ovu ambicioznu, skupu i dramaturški kompleksnu seriju Bjelogrlić je okupio zanimljiv tim pisaca. Brižljivo sastavljeni “all stars” pisaca u seriju je uneo sve teme koje inače fasciniraju i uzbuđuju srpske medije i javnost.

Prva od njih su Rusi. U duhu novoprobuđene rusofilije, Bjelogrlić i njegov tim znatan deo radnje fokusirali su oko zajednice “belih” Rusa kojih je u Kraljevini SHS bilo više od 20 hiljada, sve dok nisu napravili kobnu budalaštinu, masovno stali uz Hitlera i završili na Bleiburgu.

U epohi kojom se serija bavi Beograd je svojevrsni paralelni ruski glavni grad, u Sremskim Karlovcima je ruski patrijarh u egzilu, a iz Srbije deluje i politički lider belih Rusa, general Vrangel kojeg u seriji - kao i u stvarnosti- otruje agent Kominterne. Kod Bjelogrlića, međutim, Rusi nisu nevinašca: vode klubove i kupleraje te kontrolišu glavni dotok opijuma iz Turske.

Druga tema koju serija spretno eksploatiše jeste mistično i okultno. Ubrzo se ispostavi da iza krimi-zapleta stoji cela simbololička zavrzlama koja uključuje cara Konstantina, Teodoru, Vizantiju, Rusiju kao Treći Rim, masone, nacističku organizaciju Tula, te sličan mistični ćušpajz.

Serija usput dodiruje sve vruće teme tadašnje Jugoslavije, od uspona nacizma, preko ilegalnog komunističkog delovanja, do borbenog makedonskog separatizma. Bjelogrlićeva ekipa seriju je spretno armirala s nizom stvarnih istorijskih likova koje su upleli uz fabulu. Tako se u seriji pojavljuje general Petar Živković, šef kraljevske vlade koji je ujedno i “closet gay” (imao je nadimak Pera peder), pa je zbog homoseksualnosti bio ranjiv na ucene. Lik u seriji je i kraljev stariji brat, princ Đorđe kojem je zbog psihičkih problema oduzeto pravo nasledstva, a mlađi ga je brat dao internirati u baranjsku lovačku kuću.

Od istorijskih ličnosti u seriji se još pojavljuju beli general Vrangel, Staljinov putujući egzekutor Golubić, ali i budući nacistički poglavar Ante Pavelić (Bojan Navojec) koga serija prikazuje u vreme kad još u Kraljevini SHS radi kao advokat. Njega iz Zagreba kao branioca poziva makedonski terorista Hadži Arsov (Toni Mahajlovski), heroj srpske vojske iz 1. svetskog rata koji se revoltiran srpskom politikom prešao u oružanog pobunjenika.

Kako je Hrvatska jedina ex-Yu zemlja u kojoj “Senke nad Balkanom” nisu kupljene, kod nas su se pojavile spekulacije da Hrvati bojkotuju seriju zbog prikaza Pavelića u njoj.

Međutim, oni tvrde da u tim pričama nema istine i da budućeg nacističkog vođu serija prikazuje pre kao "smešnog napuhanka" nego kao stvarno dijaboličnu figuru.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.