SVI KUKAJU NA NEMANJIĆE, A ZNATE LI KOLIKO NAS KOŠTAJU DRUGE DOMAĆE SERIJE? Nećete verovati kad čujete cifru (VIDEO)
Svako od nas je izdvojio oko 180 dinara da bi "Nemanjići" nastali, Foto: Printscreen

koliko je ovo strašno

SVI KUKAJU NA NEMANJIĆE, A ZNATE LI KOLIKO NAS KOŠTAJU DRUGE DOMAĆE SERIJE? Nećete verovati kad čujete cifru (VIDEO)

Najveća serija u istoriji RTS "Nemanjići - rađanje kraljevine" najglomazniji je projekat ove televizije, a budžet koji je utrošen na njeno snimanje je da vam se želudac prevrne

Objavljeno:

"Nemanjiće" su nazivali srpskom verzijom "Igre prestola", na čije snimanje je inače utrošeno 10 miliona dolara po epizodi, ali 31. decembra je sve palo u vodu kada je serija emitovana i nastupilo je veliko razočarenje.

Gledaoci su bili, blago rečeno, zgroženi glumom, scenarijom, dikcijom, "dorćolskim" govorom i sentencama, čak i kostimima, a mnogi su se zapitali "koliko bre sve to košta".

Za medije je reditelj Marko Marinković onda otkrio da je celokupan budžet "Nemanjića" troduplo manji od budžeta epizode "Igre prestola" (oko 10 miliona dolara). Takođe, u medijima se vrtela suma od 3.200.000 evra, što se poklapa sa njegovim tvrdnjama, a serija je navodno finansirana od strane poreskih obveznika.

Kako u Srbiji ima oko 2,2 miliona domaćinstava, a oko 94 odsto izmiruje pretplatu RTS kroz račun za struju, ispada i da je svaka kuća izdvojila oko 180 dinara da bi "Nemanjići" nastali.

Na društvenim mrežama su toliko kivni zbog ove serije da traže smenu direktora RTS- a Dragana Bujoševića
Na društvenim mrežama su toliko kivni zbog ove serije da traže smenu direktora RTS- a Dragana Bujoševićafoto: Printscreen

Ali, šta je sa ostalim domaćim serijama? Samo ih štancuju kao na traci, a mi plaćamo i plaćamo, niko nas ni ne obaveštava koliko to zadovoljstvo košta.

Prema nezvaničnim informacijama koje su se pojavile 2008. godine, tada najgledanije serije Radio-televiziju Srbije koštale su od 1.000 do 1.200 evra po minuti. Ako je neka bila skuplja, razliku je plaćao koproducent.

Precizna informacija o tome koliko je novca uloženo u jednu seriju dobijena je tada samo za projekat „Moj rođak sa sela”.

Prema rečima izvršnog producenta Aleksandra Jankovića, ova serija koštala je 1.250.000 evra i kompletno je finansirana sredstvima RTS-a. Kada se zna da je trajala 715 minuta, lako je izračunati da minut staje 1.748 evra.

Kad je reč o seriji „Selo gori a baba se češlja”, ona je imala usaglašen budžet koji je obezbeđivao „Kontrast studio” i RTS. Međutim, prema rečima Jelene Bajić-Jočić, izvršnog producenta, usvojeni budžet nije bio dovoljan, pa se deo sredstava, neophodnih da bi se poboljšao kvalitet realizacije, obezbeđivao od „prijateljskih kompanija koje žele da postanu deo ovog projekta”.

Cene pojedinačnih serija uglavnom su standardizovane u zavisnosti od broja epizoda, broja glumaca i složenosti samog snimanja, a pravilnikom RTS-a predviđeno je da ukupna suma od pretplate, koja je godišnje uložena u Kulturno-obrazovni program čiji su deo i serije, bude objavljena.

Za sada preciznih podataka o ulaganju u serije nema, egzaktne cifre ne postoje, već se njima "frlja" ko kako stigne, a od novijih ostvarenja jedino je Dragan Bjelogrlić prilikom gostovanja u emisiji 24 minuta sa Zoranom Kesićem, otkrio da jedna epizoda "Senki nad Balkanom", koju je on režirao, košta kao jelka na Trgu republike - 83.000 evra.

Složićete se da je to "sića" u odnosu na onih tri miliona, ali dodajte na tu sumu još sva ostvarenja koja se trenutno emituju na Javnom servisu: "Komšije", "Psi laju vetar nosi", "Sumnjiva lica", "Meso", "Pet"... i eto gde nam odoše plate i penzije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.