5. DANI IGRE U JUGOSLOVENSKOJ KINOTECI: Filmovi o slavnim umetnicima koji su uzdrmali istoriju (FOTO)
Foto: Promo

nagrađivani dokumentarni i umetnički filmovi

5. DANI IGRE U JUGOSLOVENSKOJ KINOTECI: Filmovi o slavnim umetnicima koji su uzdrmali istoriju (FOTO)

Manifestaciju će otvoriti “Priča jedne balerine“, dokumentarni film o Misti Kopland, prva afroamerikanka imenovana za primabalerinu čuvenog njujorškog Američkog baletskog teatra

Objavljeno:

Peti put za redom,Beogradski festival igre, Jugoslovenska kinoteka i Vip mobile priređuju reviju filmova pod nazivom "Dani igre". Od 24-28. januara 2018, publika će moći da prati premijerne projekcije višestruko nagrađivanih dokumentarnih i umetničkih filmova.

Manifestaciju će otvoriti “Priča jedne balerine“, dokumentarni film o Misti Kopland, koja je ušla u istoriju baleta kao prva afroamerikanka imenovana za primabalerinu čuvenog njujorškog Američkog baletskog teatra.

foto: Promo

Sledi film „Buntovnici na prstima“ u režiji Bobija Džo Harta, koji nastoji da otkrije preko četiri decenije dugu tajnu fenomenalnog uspeha trupe Balet Trokadero od Monte Karla. Ova njujorška kompanija muških igrača koji na komičan, ali tehnički superioran način izvode dela gvozdenog klasičnog repertora, gostovaće po drugi put u Srbiji, u okviru 15. Beogradskog festivala igre.

foto: Promo

Maov poslednji igrač je istinita priča o igraču koji je u dalekoj provinciji Kine, izabran da uči balet na Akademiji za umetničku igru u Pekingu. Nakon nekoliko godina, on putuje u Hjuston zahvaljujući programu kulturne razmene, gde je kasnije imenovan za glavnog igrača Hjuston baleta. Problemi nastaju kada kineska vlada zatraži od njega da se vrati u svoju zemlju.

foto: Promo

Film “Dzi Croquettes” govori o čuvenoj brazilskoj trupi koja je obeležila vreme revolucije i vojne diktature u ovoj zemlji. Kabare program, koji je koristio muziku, igru, neverovatne kostime i provokativnu seksualnu dvosmislenost kao polaznu tačku satire svega što je bilo represivno u brazilskoj kulturi, slavio je slobodu među polovima. Dzi Croquettes su postali popularni u svojoj zemlji, a zahvaljujući Lajzi Mineli ostvarili su uspešne evropske turneje i dobijali ponude sa Brodveja.

“Polina” je francuski film, u režiji Veleri Muler i Anželina Preljokaža, koji govori o mladoj balerini koja se tokom detinjstva i mladih godina priprema za najsloženiji klasičan repertoar. U trenutku kada dobija angažman u čuvenom Boljšoj teatru, ona otkriva savremenu igru, napušta sve i odlazi u Francusku. Uloge su poverene fantastičnim igračima Marijinskog teatra, ali i glumici Žulijet Binoš, koja je iskusila savremeni pokret igrajući u predstavama londonskog koreografa, Akrama Kana.

foto: Promo

Filmom “Jednom me je pitala Pina” rediteljka Šantal Akerman otkriva detalje sa velike turneje Teatra igre iz Vupertala, kroz umetnost i svakodnevni život slavne Pine Bauš.

Debitantsko ostvarenje Stefani di Đusto, film “Igračica” beleži uspeh u evropskim bioskopima. Reč je o biografskom filmu koji otkriva zanimljiv život Loi Fuler, koja je početkom XX veka postala senzacija u svetu umetnosti, umetničke igre, ali i nauke.

foto: Promo

Sve projekcije su planirane u zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici, a zahvalnost za inicijativu i realizaciju ovog januarskog događaja, Beogradski festival igre i Kinoteka duguju autorima filmova, trupama i koreografima koji su sa radošću ustupili svoje materijale.

Program 15. Beogradskog festivala igre se realizuje od 15. marta do 4. aprila, u saradnji sa Gradom Beogradom, Ministarstvom kulture Republike Srbije, Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu AP Vojvodine, Delegacijom EU u Srbiji, ambasadama i kulturnim centrima.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.