100 godina diplomatskih odnosa Srbije i Švedske! Bergman, nordijski crni talas i Švedska danas!
Foto: roman jević

Duhovi vremena

100 godina diplomatskih odnosa Srbije i Švedske! Bergman, nordijski crni talas i Švedska danas!

U ponedeljak 11. decembra u 16 časova na platou ispred tržnog centra u Rajićevoj, zainteresovani će moći da uživaju uz kuvano vino

Objavljeno:

9. MERLINKA FESTIVAL: Brus LaBrus, Ida Prester i ekipa filma Lavina na svečanom otvaranju (FOTO)

Ove godine se proslavlja sto godina diplomatskih odnosa Srbije i Švedske. Tim povodom se u Beogradu održava nekoliko manifestacija. Sinoć je u velikoj sali Jugoslovenske kinoteke otpočelo prikazivanje švedskih kultnih filmova - pod zajedničkim nazivom ,,Duhovi vremena“.

Okupljenu publiku je na srpskom jeziku pozdravio Joakim Rern, zamenik ambasadora kraljevine Švedske. Publici se obratila i Jelena Mila, selektorka, koja je pozdravila publiku. Kao organizatorka, istakla je da su filmovi podeljeni u šest tematskih celina: žene na filmu, istorijska epoha srednjeg veka, seobe, Bergmanovo delo, nordijski crni talas i Švedska danas.

foto: roman jević

Što se tiče programa, u četvrtak uveče je prikazan film ,,Ozbiljna igra“, rediteljke Pernile August. U petak 8.decembra od 19 časova prikazaće se film Petera Flinta, ,,Arn vitez templar“. U subotu 9. decembra od 19časova na programu će biti film Emigranti Jana Troela; 10. Decembra od 19 časova biće na programu ,,Jato“ čiji je autor Beata Gardeler. Sledećeg dana 11. Decembra od 21 čas, na programu će biti ,,Mala noćna muzika“ Ingmara Bergmana. A poslednjeg dana 12.decembra od 19 časova ,,Dnevnik prevaranata“ koji je režirao Ivica Zubak.

Ispred sale, publika će moći da pogleda izložbu ,,Švedska i Srbija tokom 100 godina“ švedskog autora Duška Topalovića uz podršku Državnog arhiva Švedske. U pitanju su fotografije i istorijska dokumenta.

foto: roman jević

U ponedeljak 11. decembra u 16 časova na platou ispred tržnog centra u Rajićevoj, zainteresovani će moći da uživaju uz kuvano vino, kolače od đumbira i da slušaju švedsku božićnu muziku.

(Espreso.co.rs/Roman Jević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.