Gledajte samo najbolje! Dani slovenačkog filma u sali Jugoslovenske kinoteke
Foto: roman jević

sa izložbom fotografija

Gledajte samo najbolje! Dani slovenačkog filma u sali Jugoslovenske kinoteke

Osim u Beogradu, festival se održava i u Nišu i Pančevu

Objavljeno:

IZAŠAO PROGRAM 14. međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Vranju

U sredu 22. novembra, otvoren je festival ,,Dani slovenačkog filma“ u sali Jugoslovenske kinoteke. Umetnički direktor festivala i selektor je Dragomir Zupanc.

Prisutnima se obratio ambasador republike Slovenije, Njegova Ekselencija Vladimir Gasparič naglasivši da nikad nisu bile bolje kulturne veze između naše dve države, nego danas. Zatim su se obratili Saša Verbič, predsednik društva Slovenaca u Beogradu-društva Sava, i Tamara Fonte.

Pre svečanog otvaranja, publika je imala priliku da vidi film ,,Istim putem se ne vraćaj“ Jože Babiča, slovenačkog reditelja (1917-1996), u čiju čast je otvorena i izložba fotografija iz njegovih filmova.

Nakon otvaranja festivala, publici su prikazana dva filma. Kratki film ,,Fontana“ reditelja Gorana Vojinovića, zatim celovečernji film ,,Slovenija, Australija i sutra ceo svet“ reditelja Marka Naberšnika. U pitanju je socijalna drama, sa centralnim likovima- sredovečnim bračnim parom. Pripadnici radničke klase u Mariboru, koji se nose sa problemima savremenog društva: traženjem posla, siromaštvom, ljubavnim iskušenjima..

Osim u Beogradu, festival se održava i u Nišu i Pančevu.

Beogradska publika će narednih dana imati priliku da vidi sledeće filmove: u četvrtak 23.11. u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova) : Okrugli sto (13 časova), Trahera (18h); Šarlatan Manjifiko (18h) i Dobro unovčeno popodne (21 h) i Kodeli (21h).

U petak 24.11. u Jugoslovenskoj kinoteci (kosovska ulica): Tribina o filmskoj muzici (17h); Pokradena duša (19h), Grad svetlosti (19h); Kad sam pogledala nadole (21h), Ksana (21h).

U subotu 25.11. u Jugoslovenskoj kinoteci (kosovska ulica): Sedam grehova i vrlina (17h); Moderne kunst (19h), Futura Na otvorenom (19h); Anja Ganja (21h), Besne lisice (21h).

U Pančevu, filmovi se prikazuju od ponedeljka u Apolu-Domu omladine. U četvrtak će se prikazati ,,Dobro unovčeno popodne“ i ,,Slovenija, Australija i sutra ceo svet“.

U Nišu, filmovi će se prikazivati u Kulturnom centru Niš: u četvrtak će biti prikazani ,,Kad sam pogledala nadole“ i ,,Ksana“, nakon kojih je predviđeno svečano otvaranje festivala u 20 časova; zatim će biti prikazani ,,Dobro unovčeno popodne“ i ,, Slovenija, Australija i sutra ceo svet“. U petak će publika imati priliku da vidi ,,Moderne kunst“, ,,Futura- na otvorenom“, ,,Anja Ganja“ i ,,Besne lisice“. Dok će u subotu niška publika videti filmove ,,Trahera“, ,,Šarlatan Manjifiko“, ,,Fontana“ i ,,Kodeli“.

(Roman Jević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.