TRAGEDIJE I SMRTI OBELEŽILE NJEGOV ŽIVOT: Glumac nije imao šta da jede, gledao je kako ubijaju čoveka, a onda...(VIDEO)
Foto: Printscreen

sudbina je odlučila

TRAGEDIJE I SMRTI OBELEŽILE NJEGOV ŽIVOT: Glumac nije imao šta da jede, gledao je kako ubijaju čoveka, a onda...(VIDEO)

Kada je Nemačka 6. aprila 1941. godine bombardovala Beograd, njegovoj porodici je izgorelo sve osim mlina za kafu

Objavljeno:

Svi koji pamte Burduša, romskog muzičara iz serije "Muzikanti", kažu da je imao tužne oči, ali nikoga ko poznaje njegovu sudbinu to ne bi moglo da začudi.

foto: Printscreen

Malo ko zna zbog čega je bio tužan. Jovan Janićijević Janaćko imao je još tri starije sestre i brata blizanca, otac mu je bio učitelj, a majka domaćica. Njegova porodica se selila po celoj Srbiji, a kada je njegov otac prešao u poštansku službu, 1934. svi su došli u Beograd.

Kada je Nemačka 6. aprila 1941. godine bombardovala Beograd, Janićijevićima je izgorelo sve osim mlina za kafu. Srećom, poštanska solidarnost je uvek bila jaka i ova velika porodica smeštena je u tri kancelarije, a kolege Burduševog oca donosile su ko šta je mogao – sto, stolice, kredence… Ipak, Jovan je imao osam godina kada mu je oca uhapsila Specijalna policija.

foto: Printscreen

Njegovi nisu imali šta da jedu pa je Jovan zajedno sa ostalom gladnom poštanskom decom potkradao nemačku menzu, dok su ih italijanski vojnici hranili i družili se sa njima, a dečaci bi im pomagali u nekim sitnim poslovima. Jednog od Italijana koji im je dosta pomogao Burduš je do kraja života pamtio - Manola.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.