OTKRIVENA VELIKA TAJNA! Znate li zašto većina Diznijevih junakinja nema majku?
Foto: Printscreen

misterija

OTKRIVENA VELIKA TAJNA! Znate li zašto većina Diznijevih junakinja nema majku?

Da li ste primetili da u većini Diznijevih filmova glavni likovi ili izgube roditelje ili se roditelji, naročito majke, jednostavno ne spominju?
Objavljeno: 09:34h

Dugogodišnji Diznijev producent Don Han otkrio je zbog čega je tako.

Svako ko je gledao Diznijev crtani "Mala sirena" sigurno se seća Arijelinog oca, kralja Tritona, ali šta je s njenom majkom? Arijelina majka, kraljica Atina pojavljuju se tek u nastavku crtanog u kojem je prikazano detinjstvo Male sirene i u kojem saznajemo da je Atina poginula dok je Arijel bila devojčica.

Takva sudbina zadesila je mnoge majke Diznijevih junakinja, a u nekim pričama ne spominje se nijedan roditelj ili se roditelji, naročito majke, pojavljuju vrlo kratko.

foto: Printscreen

Dugogodišnji Diznijev producent Don Han objasnio je šta je tome razlog. Postoje dve teorije od kojih jedna ima veze s praktičnošću, a druga s tužnom pričom iz prošlosti Volta Diznija.

Diznijevi filmovi traju 80 ili 90 minuta i govore o odrastanju. Govore o onom danu u tvom životu kada moraš prihvatiti odgovornost. Najjednostavnije rečeno, postići da likovi odrastu ide puno brže ako izostavite roditelje.

foto: Printscreen

Bambijeva majka je ubijena i on mora da odraste. Bel iz Lepotice i zveri ima samo oca, ali on se izgubi pa Bel mora da preuzme njegovu ulogu. Na taj način priča se ubrzava, ispričao je Han u intervjuu za Glamour.

Ima smisla jer u mnogim bajkama, na kojima se filmovi temelje, roditelji su umrli, a Dizni je samo ostao veran originalnom materijalu. Ipak, druga teorija kaže da iza nepostojanja likova majki stoji razlog koji ima veze s čovekom iza magije – samim Voltom Diznijem.

Naime, ranih četrdesetih godina prošlog veka Dizni je svojim roditeljima kupio kuću. Ubrzo nakon useljeljenja Voltova majka je preminula od gušenja ugljen monoksidom koji je procurio iz neispravne peći. Dizni nikada nije govorio o tome jer se osećao odgovornim za tu tragediju. Don Han veruje da je Volta progonila majčina smrt i da je zbog toga izbegavao likove majki u svojim filmovima.

foto: Printscreen

Volt Dizni želeo je da ostvari svoj dečački san i roditeljima kupi kuću, a sve se završilo tragedijom. Nakon što je u pet godina snimio Fantaziju, Damba, Pinokija, Bambija i Snežanu, kupio je kuću majci i ocu, oni su se preselili u Oregon i njegova mama je umrla. To ga je slomilo, kao što bi svakoga, otkrio je Don Han.

(Espreso.co.rs/Zadovoljna.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.