OVE FILMOVE NE SMETE DA PROPUSTITE NA FESTU: Najbolji srpski kritičari predlažu NAJ OD NAJ! (VIDEO)
Foto: Promo

gledati Obavezno!

OVE FILMOVE NE SMETE DA PROPUSTITE NA FESTU: Najbolji srpski kritičari predlažu NAJ OD NAJ! (VIDEO)

Filmski kritičari Kristina Đuković, Dejan Ognjanović, Milan Vlajčić i Slobodan Vujanović za Espreso preporučuju filmove koje obavezno morate pogledati na 45. Festu
Objavljeno: 12:12h

FEST koji se održava od 24. februara do 5. marta, donosi filmove koji će obeležiti sezonu - od Kusturičinog Na mlečnom putu, koji otvara festival, do Skorsezeove Tišine, koja je na programu poslednjeg festivalskog dana.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

foto: Promo

Treba pronaći najbolje od najboljih, ali i one koji odgovaraju vašem senzibilitetu, zato su naši najbolji filmski kritičari izašli u susret vašim potrebama i predložili po 5 najboljih filmova koje, po njihovom mišljenju, nikako ne smete da propustite.

Kristina Đuković (Slovopres):

foto: Promo

1. Ne gledaj mi u tanjir (Ne gledaj mi u pijat, 2016, Hrvatska, Danska), režija Hana Jušić

Debitantski film hrvatske rediteljke Hane Jušić je drama s elementima crnog humora i groteske.

Prateći dinamiku života četvoročlane srednjeklasne porodice u siromašnom predgrađu Šibenika, rediteljka surovo secira patologiju onoga što je ostalo od patrijarhalne zajednice na Balkanu, pružajući stilski upečatljiv i hrabar uvid u savremenu porodicu u kojoj solidarnost i bliskost pervertiraju u uzajamno gušenje.

2. (M)učenik ((M)uchenik, 2016, Rusija), režija Kiril Serebrenikov

foto: Promo

Autor filma Glumeći žrtvu, jednog od najupečatljivijih ruskih filmova od 2000-ih do danas, Kiril Serebrenikov i u svom novom filmu, (M)učenik, bavi se ekscentričnim mladim glavnim junakom koji svojim ponašanjem i odnosom prema stvarnosti odskače od svoje generacije i okoline. Poznat po svom crnohumornom i provokativnom tumačenju savremene Rusije sagledane očima neobičnih pojedinaca, i film o srednjoškolcu naoružanom nezgodnim pitanjima obećava dobru filmsku porciju za ljubitelje savremenog ruskog filma.

3. Afterparti (Afterparty, 2017, Srbija), režija Luka Bursać

foto: Promo

U FEST-ovoj selekciji Srpski film s posebnim nestrpljenjem iščekivan je igrani film mladog reditelja Luke Bursaća koji je svojim dokumentarcem Tri, a potom i diplomskim ostvarenjem Tmina, privukao pažnju festivalske publike. Film Afterparti o savremenom Džimiju Barki, barmenu Marku koji pokušava da se ostvari kao glumac, mogao bi da popuni već duže vreme u domaćoj kinematografiji upražnjen prostor manifestnog gradskog filma.

4. Ubica iz kolica (Tiszta Szivvel, 2016, Mađarska), režija Atila Til

foto: Promo

Subverzivna, ali pitka mađarska komedija o dvojici hendikepiranih tinejdžera koji počinju da rade za mafiju potpuno je otkrovenje prošlogodišnje festivalske sezone. Reditelj Atila Til tretira pripadnike ranjive socijalne grupe na potpuno neočekivan, svež i nimalo dušebrižnički i formalan način.

5. Potpuni stranci (Perfetti Sconosciuti, 2016, Italija), režija Paolo Đenoceze

foto: Promo

Kamerna italijanska drama Potpuni stranci zasnovana je na jednostavnoj premisi o okupljanju prijatelja koje prerasta u napetu psihološku dramu. Igra s mobilnim telefonima na prvi pogled satirizuje površnost prijateljskih odnosa posredovanih savremenim tehnologijama, ali ukazuje i na dublji fenomen – dosadu savremene više klase nesposobne da je svoje izblazirane odnose promeni bez težih posledica. Kao kada bi od igre s ključevima iz Ledene oluje bio pretvoren u dugometražni film s nizom uzbudljivih obrta.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.