Poznati dokumentarista u Beogradu: Predavanje i projekcija filma Pod suncem Vitalija Manskog
Foto: Promo

Stvarnost i interpretacija

Poznati dokumentarista u Beogradu: Predavanje i projekcija filma Pod suncem Vitalija Manskog

Prisustvo predavanju, 3. februara od 17h u Domu omladine Beograda, je besplatno za sve zainteresovane, dok je cena ulaznice za film 150 dinara
Objavljeno: 15:50h

Vitalij Manski, jedan od najvećih svetskih dokumentarista i reditelj filma "Pod suncem", koji je jednoglasnom odlukom žirija proglašen za pobednika poslednjeg izdanja Filmskog festivala Slobodna Zona, u petak 3. februara od 17h, u Domu omladine Beograda, održaće masterklas predavanje nakon kojeg će uslediti i projekcija filma.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

U okviru predavanja, Manski će se baviti najstarijom dilemom dokumentarnog žanra - razlikama između stvarnosti i autorske interpretacije stvarnosti, kao i jezikom savremenog dokumentarnog filma i stilskim sredstvima koje autori danas koriste kako bi preneli svoj doživljaj viđenog.

Po završetku masterklasa, od 19h uslediće i projekcija filma "Pod suncem" za koji se tokom Slobodne Zone tražila "karta više". Tom prilikom, Manskom, koji se publici u Beogradu u završnici festivala obratio video porukom, sada će i lično biti uručena nagrada za najbolji film prve takmičarske Slobodne Zone u međunarodnoj selekciji.

Pod suncem je nastao tako što je reditelj zatražio dozvolu od severnokorejskih vlasti da snimi običan film o životu tročlane porodice u glavnom gradu Severne Koreje - Pjongjangu, uoči proslave rođendana velikog vođe. Ruski režiser je dobio dozvolu, ali je ekipa filma stalno bila pod pratnjom, a samo snimanje dokumentarca pažljivo kontrolisano. I baš zbog te potpuno nametnute kontrole, Manski hrabro, ali suptilno taktizira. Kamere snimaju i između klapa, hvatajući predstavnike vlasti u jasnim namerama da se, bezmalo svaka scena, iscenira i izrežira po njihovom ukusu.

Vitalij Manski jedan je od najpriznatijih savremenih ruskih dokumentarnih reditelja i producenata koji je filmovima "Pipeline" i "Patria o Muerte" značajno podigao standarde doku-kinematografije, ali postao i "državni neprijatelj" zbog čega pod pritiskom vlasti emigrira u Litvaniju, u kojoj trenutno živi.

Prisustvo predavanju je besplatno za sve zainteresovane posetioce, dok je cena ulaznice za film 150 dinara. Masterklas i projekcija filma se realizuje u organizaciji Filmskog festivala Slobodna Zona i Filmskog centra Srbije.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.