Srbija pristupila Konvenciji Saveta Evrope o kinematografskoj koprodukciji
Foto: Potpisnici Konvencije

evropska filmska saradnja

Srbija pristupila Konvenciji Saveta Evrope o kinematografskoj koprodukciji

Zajedno sa Holandijom, Grčkom, Slovenijom, Češkom, Luksemburgom, Norveškom, Maltom i Italijom, naša zmelja je među prvim potpisnicima
Objavljeno: 15:16h

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je, u ime Srbije, u Roterdamu potpisao revidiranu Konvenciju Saveta Evrope o kinematografskoj koprodukciji koja će omogućiti učešće u koprodukcijama i sa zemljama van Evrope, saopštilo je ministarstvo.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Srbija je tako zajedno sa Holandijom, Grčkom, Slovenijom, Češkom, Luksemburgom, Norveškom, Maltom i Italijom među prvim potpisnicima te Konvencije iz Evrope, a očekuje se da ostale evropske države to učine u toku godine.

Potpisivanjem Konvencije Srbija više nije u obavezi da sklapa posebne bilateralne ugovore sa zemljama koje su potpisnice Konvencije. Konvencija precizira korekciju procenta minimalnog nacionalnog učešća da bi se audio-vizuelno delo nazvalo koprodukcionim.

foto: Ministar Vladan Vukosavljević i Gabriela Bataini Dragoni

U bilateralnim koprodukcijama taj procenat je snižen sa 20 na 10 odsto, dok je u multilateralnim koprodukcijama spušten sa 10 na pet odsto, što će osloboditi deo budžeta, s obzirom da će minimalno učešće od pet odsto usmeriti mnoge domaće producente da traže partnere među članicama Eurimaža.

Nova konvencija predviđa povećanje procenta kada je reč o većinskom učešću u multilateralnim koprodukcijama i to sa 50 na 80 odsto, i sa 80 na 90 procenata u bilateralnim koprodukcijama.

(Espreso.co.rs / FoNet)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.