Sa piscem i o piscu: Dokumentarni film Šajtinac u Muzeju jugoslovenske kinoteke
Foto: Promo

Premijera

Sa piscem i o piscu: Dokumentarni film Šajtinac u Muzeju jugoslovenske kinoteke

Ulaz na premijeru je slobodan
Objavljeno: 14:47h

Premijera dokumentarnog filma "Šajtinac" održaće se 31. januara, u 20 sati, u Muzeju jugoslovenske kinoteke. Ovaj četrdesetšestominutni dokumentarni film sastoji se od razgovora koje je reditelj Boško Milosavljević vodio sa Uglješom Šajtincem, laureatom brojnih literarnih nagrada - od kojih su najznačajnije Vitalova, nagrada Bora Stanković kao i nagrada Evropske unije za književnost.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Šajtinac je pisac nekoliko romana, velikog broja priča, a autor je i nekoliko drama koje su imale velikog uspeha na srpskim i engleskim pozornicama. Prvi deo sastoji se od razgovora koje pisac i reditelj vode na starom nemačkom aerodromu iz Drugog svetskog rata - koji se nalazi u Banatu. Dok otkrivaju prostor, sagovornici govore o literaturi, umetnosti, istoriji - i o ljudima. Drugi deo posvećen je dramama i romanima Šajtinca. Treći deo obrađuje temu "Hadersfild" - najpoznatiju Uglješinu dramu po kojoj je snimljen film.

foto: Uglješa Šajtinac, Beta / Nenad Petrović

U ovom dramskom dokumentarnom igrokazu o Šajtincu govore: Milan Milosavljević, Nebojša Glogovac, Goran Šušljik, Vojin Ćetković, Aron Balaž, Gorčin Stojanović, Miloš Krečković, Jelena Petrović, Slobodan Ćustić, Suzana Lukić, Gojko Božović - kao i mnogi drugi ljudi iz sveta umetnosti i kulture. Direktor fotografije je Dušan Petković, snimatelj tona Vladimir Jovanović, montažu potpisuje Goran Mijić, a muziku kompozitor Vladimir Tubić. Producent je Milan Kićevac, a reditelj Boško Milosavljević.

foto: Promo

Ulaz na premijeru je slobodan.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.