Umetnost igre na celuloidnoj traci: Počeli četvrti Dani igre u Jugoslovenskoj kinoteci
Foto: Ilustracija, Reuters / Alexandre Meneghini

revija filmova

Umetnost igre na celuloidnoj traci: Počeli četvrti Dani igre u Jugoslovenskoj kinoteci

Od 25. do 29. januara publika će moći da pogleda višestruko nagrađivane dokumentarne, igrane i umetničke filmove
Objavljeno: 11:09h

Srpskom premijerom filma "Gospodin Gaga", reditelja Tomera Hejmana, snimljenog u produkciji glumice Natali Portman, u Jugoslovenskoj kinoteci počeli su četvrti "Dani igre".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja! "Gospodin Gaga" govori o životu i karijeri čuvenog izraelskog koreografa Ohada Naharina, koga mnogi smatraju možda najuticajnijim koreografom 21. veka.

- Radi se o koreografu koji je prava zvezda, ali koji vrlo retko nastupa pred kamerama, ne razgovara često sa novinarima i beži od fotoaparata, kamera, intervjua. Jako je teško doći do njega i bio je pravi izazov snimiti ovakav film, da kamere uđu u njegov najitimniji prostor, prostor baletske sale - rekla je Jung direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung.

foto: Stefan Jokić

Sledi intrigantno ostvarenje "Boljšoj Babilon" Nika Rida i Marka Franćetija, koji nudi pogled iza scene prestižnog moskovskog teatra u trenutku kada ovo pozorište potresa veliki skandal.

Jung preporučuje i dokumentarac Džodi Li Lajps "Balet 422", koji prati nastajanje jednog koreografskog dela trupe "Njujork siti balet", zatim kultni film Roberta Altmana "Trupa" - prikaz života igrača, koreografa i producenata čuvenog "Džofri baleta" iz Čikaga, dok film "Ballets Rušes" Daniela Gelera i Dajan Goldfajn govori o trupi koja je obeležila prvu polovinu 20. veka.

Na repertoaru će biti i dokumentarac "Samo kada igram" Bedi Finzi koji prati snove dvoje crne dece iz brazilskih favela, kao i "Igrajmo!" Gabriela Bibliovica, dokumentarni zapis o uspehu izraelske savremene igre.

- Svake godine osvežimo ovaj program po nekim kultnim igranim filmom. Ovoga puta to će biti "Bele noći" Tejlora Hekforda sa Mihailom Barišnjikovim u glavnoj ulozi, a to je najbolja najava njegovog dolaska u Beograd u aprilu - istakla je Jung.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.