Svetski uspeh naših filmadžija: Dva filmska projekta iz Srbije na Berlinalu (VIDEO)
Foto: Promo

među 36 obećavajućih projekata

Svetski uspeh naših filmadžija: Dva filmska projekta iz Srbije na Berlinalu (VIDEO)

"Lost Country", reditelja Vladimira Perišića, i "Smena", Luke Popadića, našli su se na listi Koprodukcionog marketa belinskog filmskog festivala, koji se održava od 12. do 15. februara
Objavljeno: 20:20h

Projekat za film Lost Country, reditelja Vladimira Perišića našao se na listi Koprodukcionog marketa Berlinala. Od 12. do 15. februara 2017. godine, na 14. izdanju Koprodukcionog marketa u Berlinu, biće predstavljeno 36 obećavajućih projekata za dugometražne filmove koji su pristigli iz 29 različitih zemalja.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Lost Country je podžan na poslednjem konkursu Filmskog centra Srbije za Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova. Kako je istaknuto u obrazloženju konkursne komisije, Perišićev novi film će istraživati čulno, emocionalno i političko formiranje jednog dečaka, a kasnije tinejdžera i mladića, rođenog 1980-ih. Ova svojevrsna hronika će obuhvatiti tri decenije, i kroz priču o pojedincu predstaviti krupna istorijska previranja u ovom periodu i u ovom regionu. Film Lost Country nastaje u produkciji producentskih kuća Trilema (Srbija), KinoElektron (Francuska) i MPM Film (Francuska).

Prvi dugometražni film Vladimira Perišića, Ordinary People (2009), premijerno je prikazan u okviru programa Nedelja kritike na Filmskom festivalu u Kanu, da bi nakon toga osvojio nagradu Srce Sarajeva i glavnu nagradu na Filmskom festivalu u Kotbusu.

Projekat kratkometražnog filma Smena, reditelja Luke Popadića, primljen je na značajnu evropsku radionicu za razvoj projekata i scenarija za kratki film - Berlinale Short Film Station. Projekat predstavlja koprodukciju Non-Aligned Films iz Srbije zajedno sa Radar Filmom iz Švajcarske.

Scenarista i reditelj Smene je Luka Popadić, koji će ove godine biti i učesnik Berlinale Talent Campusa, a koscenarista je Vladimir Tagić. Luka Popadić je, između ostalog, reditelj kratkog dokumentarnog filma Ringišpil (2015) i kratkog igranog filma Mamci i udice (2014), te jedan od reditelja dugometražnog igranog filma Gde je Nađa? (2013), a Vladimir Tagić je, osim niza kratkih filmova, tokom 2016. godine režirao i nekoliko epizoda prve sezone sitkoma Sumnjiva lica za RTS.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.