BOGovski provod: Najbolji hrvatski bend dolazi u Beograd! (VIDEO)
Foto: Promo

dečki, pipsi!

BOGovski provod: Najbolji hrvatski bend dolazi u Beograd! (VIDEO)

Subota: 03. decembar. Klub: Elektropionir. Vreme: 21.30. Grupa: Pips, chips & videoclips. Šta vam je još potrebno da znate?
Objavljeno: 16:18h

Od trnja do zvezda i nazad. Pa opet među zvezde.

Tako bi otprilike glasio razvojni put jednog od najupečatljivijih hrvatskih bendova u poslednjih četvrt veka. 24 godine tačnije, jer Pips, chips & videoclips sledeće godine slave lepu obljetnicu - 25 leta postojanja.

Ripper / Daddy i družina uporno, s manje ili više uspeha, "napadaju" Srbiju još od Exita 2002. Tad su imali peh da je na Main stageu u tom trenutku bio neko, na papiru, mnogo velik, pa je na Fusion stage stiglo tek par stotina namernika.

Sreća im se (Pipsima, ali i publici) u narednim godinama osmehnula u par navrata u Domu omladine Beograda, kad su otprašili certove o kojima se i danas priča.

U Hrvatskoj su, pak, bili božanstvo, pa onda zaboravljeno božanstvo, pa zaboravljen bend, da bi im karijera vasksrla (mada, što se tiče potpisnika ovih redova - nikad nije prestala da sija najjačim sjajem) s albumom "Walt", koji su objavili pre 3 godine.

A šta je stalo u ove 24 godine? Najpre singl koji ih je obeležio (a onda i žigosao) "Dinamo ja volim", koji se našao i na prvom albumu "Shimpoo pimpoo" iz 1993.

Ta ih je posveta zagrebačkim "modrima" u očima hrvatske publike uvela u hale i velike dvorane, ali i gomilu publike navela na stranputicu kad su estetski dometi Pipsa u pitanju.

Čišćenje je bilo neophodno i došlo je s "Dernjavom", drugosvirajućim uradkom objavljenim 1995. U gomili sjajnih singlova izdvaja se "Malena".

To su bili dani hypea za Pipse. Rasprodati koncerti, intervjui Dalibora Ivaniša (ključnog čoveka benda) svuda po tamošnjim medijima, popularnost u rangu one koju samo retki bendovi na ovim prostorima očešaju (pada mi na pamet EKV, recimo).

Sledi 1997. i "Fred Astaire". I "Na putu prema dole".

Najbogovskiji album Pipsa prozaičnog imena "Bog" izlazi 1999. Singl za singlom, pesmetina za pesmetinom i konačno ustoličenje benda na sam vrh hrvatske scene.

Pauza je morala da se desi i trajala je 4 godine. Hype je polako splasnuo, ali ne i kreativni potencijali benda. Izlazi "Drveće i rijeke", retko pametan, osećajan i kvalitetan album za čitavo područje rahmetli SFRJ u to doba. Šteta što nije dobacio dalje od Hrvatske i možda Slovenije...

Tih dana (godina) počinje borba Pipsa za naklonost srpske publike. Borba mukotrpna koliko i svako sizifovsko guranje kamena na vrh brda. Publike je bilo i nije, ali je u svim nastupima Pipsa u Srbiji konstanta bila sledeća: bend je svaki put zvučao sve bolje i bolje.

Između tih pohoda Srbiji smestili su se "Pjesme za gladijatore"...

i pomenuti "Walt":

Pipsi su nedavno izbacili novu pesmu kojom najavljuju sledeći album. Pesma se zove:

Konačno i najvažnije - najbolji hrvatski bend (ako to dosad niste shvatili :)) stiže u Beograd i nastupiće sutra uveče (subota 03.12.) u sve prominentnijem beogradskom klubu "Elektropionir". Cena ulaznice je tričavih 700 dinara (na ulazu 900).

I? Još se premišljate? Nemojte dugo, jer propuštate najbolji provod u gradu.

(S. M. S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.