Ugledne ličnosti o konceptu dva Дočeka: Novi Sad na kulturnoj mapi Evrope!
Laibach, Foto: Promo

Novi Sad kao buduća evropska prestonica kulture

Ugledne ličnosti o konceptu dva Дočeka: Novi Sad na kulturnoj mapi Evrope!

Дoček 7526. je za ustanove kulture, pogotovo one stare i tradicionalne, bio prilika da iskorače iz svojih ustaljenih oblika delovanja i modela komunikacije sa publikom

Objavljeno:

Nakon što je Fondacija “Novi Sad 2021” organizovala Дoček 7526. godine kada je više od 150 izvođača koji su oduševili publiku, nastupilo na 38 lokacija među kojima su bila kulturna, obrazovna, poslovna zdanja i ugostiteljski objekti, reči hvale i fantastični utisci stigli su upravo od izvođača kao što su Laibach, Kaliopi, Imar, Slobodan Trkulja, Zoran Predin i Matija Dedić, ali i od predstavnika institucija koji su posvedočil o potencijalu kulturnog koncepta Дočeka Novih godina u Novom Sadu.

Novi koncept Fondacije “Novi Sad 2021”, izvođači na potpuno neočekivanim lokacijama i snaga kulture Novog Sada otvaraju nova vrata, saradnju sa kulturnim, obrazovnim institucijama i kreativnim industrijama, ali i veliki turistički potencijal novog brenda, Дočeka Novih godina u Novom Sadu.

Fondacija ’’Novi Sad 2021’’ kao organizator događaja, napravila je veliki produkcijski poduhvat, dok su u isto vreme, za mnoge mlade ljude stvorene prilike da se predstave - ne samo kao izvođači ili autori, već i kao realizatori u produkciji, menadžeri ili ugostitelji. Snažna kulturna dimenzija, događaji po kojima se Novi Sad prepoznaje i razlikuje, kao i prilike koje se stvaraju za mlade ljude, gradeći mostove kulture, zapravo predstavljaju najveći legat rada Fondacije ’’Novi Sad 2021’’ na putu do godine titule evropske prestonice kulture.

Imar i Slobodan Trkulja
Imar i Slobodan Trkulja foto: Promo

Uz čestitke Novom Sadu na tituli Evropske prestonice kulture, Ivan Novak iz grupe Laibach izjavio je da se već oseti da Novi Sad koristi kulturne kapacitete na pravi način i dodao : “Ovaj koncept se svakako istakao kao mnogo originalniji u odnosu na ostale proslave i mislim da je jako dobar, te podržavamo ovu super ideju. ”

Puna utisaka posle svog prvog celovečernjeg koncerta u Novom Sadu, Kaliopi je izjavila:

“Ovaj koncert mi je bio posebno važan pogotovo što je deo ovako velikog kulturnog događaja u Novom Sadu. Publika je bila fantastična. Još od samog izlaska na pozornicu, osetila sam da će ovo biti koncert za pamćenje. Za mene je Novi Sad već odavno na kulturnoj mapi sveta i ovaj grad tu titulu odavno zaslužuje i mislim da je ona potvrda svega onoga što Novi Sad kroz svo ovo vreme pokreće.”

Kaliopi
Kaliopi foto: Promo

Članovi škotsko-irskog sastava Imar, čiji će energični nastup publika još dugo pamtiti izjavili su:

“Kada dobijete titulu Evropske prestonice kulture, grad je izložen stvarima i događajima kojima nije bio izložen nikad pre i to treba iskoristiti”. Vođeni primerom nekadašnje Evropske prestonice kulture, irskim gradom Kork, dodali su da će Novosađani imati priliku da se upoznaju sa različitim kulturama i da se i na taj način otvaraju vrata Novog Sada i novih mogućnosti.

“Evropska prestonica kulture je s jedne strane nešto što će obogatiti život kako našeg grada, tako i cele zemlje, a sa druge strane je i jedan poziv da se svi kapaciteti grada, pa i države razviju. Mi smo zemlja sa mnogo talenata, sa ljudima koji su izuzetni stvaraoci u svakom smislu. Mislim da je ovo prilika da im pružimo šansu da se ti njihovi talenti razviju i da prikažemo Novi Sad kao scenu za ceo svet a i da ceo svet bude scena za Novi Sad” izjavio je Slobodan Trkulja.

„Дoček 7526. je za ustanove kulture, pogotovo one stare i tradicionalne kakva je Galerija Matice srpske, bio prilika da iskorače iz svojih ustaljenih oblika delovanja i modela komunikacije sa publikom. Ti iskoraci neophodni su ne samo kako bi unapredili svoj rad u skladu sa potrebama savremenog doba i mlade publike već i da bi im pokazali neka savremenija „lica” ustanova i nove tipove programa koji u njima mogu da se odvijaju. Galerija je odlučila da u okviru te večeri predstavi svoj iskorak u sferu modernih tehnologija lansiranjem prve virtuelne aplikacije koja omogućava tri različite ture obilaska stalne postavke sa elementima proširene realnosti u kombinaciji sa koncertom elektronske eksperimentalne muzike. Bio je to naš iskorak ka mlađoj publici sa namerom da im kažemo da nacionalna likovna umetnost može biti atraktivno i savremeno inerpretirana a muzeji mesta dobre zabave”, izjavila je Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije matice srpske.

Novi Sad se već na početku 2018. godine predstavio kao srpska, regionalna i buduća evropska prestonica kulture. Spajajući elemente visoke kulture sa popularnom i masovnom, otkrivajući nove lokacije, nova zdanja i izvođače, ali i podsećajući na one stare, više od 60.000 ljudi dočekalo je dve Nove godine u Novom Sadu, 31. decembra na 4 lokacije u prvom režiranom dočeku i 13. januara na 38 lokacija uz više od 150 izvođača.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.