20 godina društvenog aktivizma: EXIT - Jedina stvar SA KOJOM NEMA ZEZANJA! (FOTO)
Foto: Promo

Izložba i tribina

20 godina društvenog aktivizma: EXIT - Jedina stvar SA KOJOM NEMA ZEZANJA! (FOTO)

Otvaranje izložbe, u programskom prostoru Fabrika SKC Novi Sad, pratila je tribina na kojoj se govorilo o prošlosti i budućnost društvenog aktivizma. Izložba će biti otvorena do 9. februara
Objavljeno:

Društveni pokret, fondacija ili planetarno priznati muzički festival, neke su od definicija sa kojima se, od svog osnivanja do danas, opisuje EXIT.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Muzički festival na Petrovaradinskoj tvrđavi ove će se godine održati po 17. put, dok je od osnivanja na leto 2000. prošlo već 18 godina. Ipak, društveni angažman ove organizacije i njene prve aktivnosti sežu još do studentskih protesta na zimu 1996/97. godine.

Sinoć je u programskom prostoru Fabrika Studentskog kulturnog centra Novog Sada održano otvaranje izložbe "20 godina EXIT aktivizma". Ovim su obeležene dve decenije društveno angažovanog delovanja, započetog još 1996. godine protestnim maršom iniciranim od strane Dušana Kovačevića, osnivača festivala, kada su studenti peške krenuli na put od Novog Sada do Beograda, gde ih je dočekalo 10.000 ljudi na Brankovom mostu, sve do osvajanja titule za Evropsku prestonicu kulture, kao i humanitarnih akcija u kojima je sakupljeno više stotina hiljada evra za pomoć oboleloj deci i ugrožene od poplava.

foto: Promo

Na izložbi je predstavljena i istoimena publikacija, čiji je urednik Branko Rosić, a u kojoj se pored hronološkog pregleda najvažnijih društvenih akcija, nalaze i autorski tekstovi i citati o aktivizmu EXIT festivala Srđe Popovića, Ivana M. Lalića, Dragana Ambrozića, Marka Vidojkovića, Olje Bećković, Miljenka Jergovića, Zorana Kesića, Vladimira Arsenijevića, Zorana Kostića Caneta i brojnih drugih.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.