NEMAČKI MINISTAR ZDRAVLJA IZENADIO SVE SVOJIM STAVOM: Nema POTREBE da uvodimo OŠTRIJE mere ni na ZIMU!
Jens Špan (desno) i njegov suprug Daniel Funke, Foto: Wikipedia

spontani aplauz

NEMAČKI MINISTAR ZDRAVLJA IZENADIO SVE SVOJIM STAVOM: Nema POTREBE da uvodimo OŠTRIJE mere ni na ZIMU!

Iz Nemačke sve češće dolaze glasovi da je opšte zatvaranje nepotrebno tokom ove pandemije.

Objavljeno:

Sa današnjim spoznajama ne bismo više zatvorili frizerske salone i trgovine, izjavio je početkom nedelje savezni ministar zdravstva Jens Špan (Jens Spahn) i time pokrenuo raspravu u medijima i na društvenim mrežama, početak je teksta koji je objavio Deutsche Welle.

Ministar zdravstva Jens Špan (CDU) je takođe naglasio da se u martu o virusu malo znalo pa su zato i bile donete drastične odluke. Drugim rečima, prema današnjim saznanjima opšte zatvaranje (lockdown) nije bilo nužno u tako strogom obliku. A ta ministrova izjava znači da ga u Nemačkoj više neće biti čak ni ako najesen broj zaraženih naglo poraste. On je isključio i mogućnost ponovnog uvođenja potpune zabrane poseta domovima za negu starijih i nemoćnih osoba, piše DW.

"Građani su naučili kako se možemo zaštititi bez uvođenja tih mera", rekao je ministar Špan, i istakao je da su za zaštitu pre svega nužne maske, ali i održavanje distance i pridržavanje higijenskih mera.

On je pozvao Nemce da jesenji i zimski odmor provedu u Nemačkoj jer se, kako je rekao, pokazalo da "određeni načini putovanja i odmora donose rizike i infekcije u Nemačku".

Podeljene reakcije

Štefan Gent (Stefan Genth) iz Saveza trgovine je to nazvao dobrom vešću i dodao: "Novo opšte zatvaranje sa zatvaranjem trgovina mnogi trgovci ne bi finansijski preživeli."

Ingrid Hartges iz Nemačkog saveza hotelijera i ugostitelja pozdravila je ministrovu iskrenost i dodala da ono što važi za trgovce i frizere mora važiti i za hotele i restorane.

No u strankama Unije, čiji je član i Jens Špan, još uvek vlada velika skepsa. I kancelarka Angela Merkel (CDU) i bavarski premijer Markus Zeder (Markus Söder) (CSU) i dalje zahtevaju što veći oprez i ograničenja.

No Špan je dobio podršku, između ostalih od stranačkog kolege, saskog premijera Mihaela Krečmera (Michael Kretschmer): "Sa današnjim saznanjima bismo pre nekoliko meseci drugačije odlučili. Pa i danas odlučujemo drugačije. Mi smo naučili lekcije od pandemije." Krečmer je takođe pohvalio ministra zdravstva jer, kako kaže, "iz njegovog priznanja je vidljivo da su mere, koje su sada još nužne, promišljene i razumne."

Mišljenja onih koje su drastične mere u proleće najteže pogodile su podeljena. Na društvenim mrežama i u medijima za reč su je javili brojni vlasnici frizerskih salona. Za neke je ministrova izjava stigla prekasno: oni su ogorčeni jer se još uvek bore za preživljavanje. No većina ih ima razumevanja za odluke donete na početku pandemije jer, kako uglavnom kažu, tada stvarno niko nije mogao znati šta je ispravno, a šta ne.

Stabilna situacija

Nakon izbijanja pandemije u martu, nemačka vlada je odmah uvela najstrože mere jer se bojala nekontrolisanog širenja virusa i fatalnih posledica kao što su desetine hiljada mrtvih i kolaps zdravstvenog sistema.

Praktično preko noći su zatvorene sve trgovine koje ne prodaju životne namirnice, frizerski i drugi saloni, ugostiteljski objekti. Od 17. marta bili su zabranjene ili u najboljem slučaju najstrože ograničene posete u domovima za negu starijih i nemoćnih osoba.

Trenutno je situacija u Nemačkoj stabilna i nema naznaka nekog drugog talasa. Na intenzivnoj nezi je oko 250 pacijenata, kod svih ostalih su simptomi takvi da nije potrebno bolničko lečenje. Broj mrtvih je već mesecima relativno mali. I u staračkim domovima je pandemija pod kontrolom.

Bonus video:

espreso.co.rs/dw.com


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.